View Single Post
Staro 06.02.2020., 17:27   #1532
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor domina Pregled postova
Juče sam bio u IKOMI u Bjelovaru, malo se raspitivao o grijanju te sam zaključio da neću uzeti pirolitičku peć na centralno. Obzirom da moram zamijeniti postojeći plinski bojler, trebam savjet dal uzet atmosferski ili kondenzacijski. Stvar je u tome da ako stavim atm on ide na postojeći dimnjak i poso je gotov. Ako idem na kond., onda na tom istom mjestu moram radit novi dimnjak, a to je u kupaoni u prizemlju. Ta kupaona ima rupu za zrak tako da nema nekog straha od gušenja, a druga stvar je ta što je to taman sredina kuće i dimnjak bi moro bit bar 7m i bilo bi ga jako nezgodno postavit i majstor bi me lijepo naplatio.
Sad nazad razmišljam o kaminu na drva na centralno koji bi došao u boravak i bio bi glavno grijanje a plinski bojler bi bio za dogrijavanje kad nas nebi bilo tj. kad bi se vatra ugasila. U toj kombinaciji bi bio pufer od cca 500 l, a sad ne znam dal bit pametan pa uzet onaj da se kasnije može spojit na solarke pa da služi i ljeti za sanitarnu vodu. (sad ne bi stavljo solarke jer se ne isplati, a prvobitno jer ću morat renovirat krovište u bliskoj budućnosti).
A kad smo već kod solarki.. jel tko išta čuo o infracrvenim grijalicama? To bi definitivno imalo smisla u paru sa solarkama kak mi se čini.. makar ja to nebi uzimao, bar za sada.
Zašto bi morao radit novi dimnjak? Radi se sanacija dimnjaka tj. ubacuje se cijev u dimnjak. Mislim da se cifra vrti oko 650 kn/m cijevi.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F