View Single Post
Staro 06.02.2020., 17:01   #1
ibme74
Premium

ibme74's Avatar

Datum registracije: Jan 2013
Problem sa novim Ryzen buildom

Pošto sam ispucao sve ideje da pitam i ovdje možda neko ima još neku.
Početkom tjedna mi je stigao zadnji dio slagalice (ploča) pa sam složio novi build:

CPU: Ryzen 5 3600
COOLER: Arctic Freezer 34 Duo
MBO: MSI B450 Tomahawk MAX
RAM: Patriot Viper 2x8GB DDR4 3600MHz CL17
GPU: ASUS Arez Vega56 8GB HMB2
SSD: 1x Crucial MX500 500Gb 1xKingston A400 120Gb
HDD: 2xWD Blue 1TB
PSU: Riotoro Enigma G2 650w 80+ Gold
CASE: MS Titan PRO 2 4xARGB

Nakon slaganja je PC bootao iz prve, stavljen novi Win10, ažurirano sve do kraja.
Problem je u određenim igrama, dakle Scum i Hunt Showdown svaki puta kada uđem u igru (ne menu, tamo mogu biti pola sata i sve radi) nakon nekih cca 30 sekundi igra se samo smrzne, ctrl+alt+del pristupim task manageru i vidim da pored igre stoji "not responding", igru mogu ugasiti, dakle računalo radi i nije smrznuto, riječ je samo o igri.
Fallout 4 (oko sat vremena), Dayz (oko 45 minuta) te Bf1 (cca 15 minuta) rade bez problema. Inače grafa i diskovi su iz starog računala pa znam da su ispravni, ali za svaki slučaj sam sve testirao.
Što sam sve pokušao:

-onemogućio Coratnu jer sam čitao da ona zna stvarati probleme
-heavy load sat vremena, aida64 sat vremena, prime95 cca 30 minuta, valley sat vremena, furmark sat vremena, memtest između 3 i 4h SVE PROŠLO BEZ PROBLEMA
-temperature su dobre, CPU ne ide preko 70c, grafa također u furmarku max 75c
-slike voltaze u BIOS-u i nakon što izađem iz "smrznutog" scuma 1 i 2
-flashao BIOS na najnoviji
-RAM sam pokušao držati na 2133MHz i na profilu 3600MHz
-Pokušao staviti Kingston HyperX 2x8GB DDR4 2133MHZ iz starog računala (ostaje problem, dakle ram nije)
-svi diskovi skenirani u HD Tunu i bez greške su
-SCUM sam kompletno obrisao (jer imao sam ga sačuvanog na disku prije reisntalacije windowsa) i skinuo ga ponovno frisko ali ni to nije riješilo problem
-probao par drivera za grafu, stari koji sam imao na predhodnom računalu, najnvoji adrenalin (recommanded) te najnoviji (beta)
-probao sam obrisati ove ryzenove softwere i drivere da vidim dali oni prave problem ali ista stvar se i dalje događa
-probao mjenjati i power plan (balanced/high performance/ryzen balanced/ryzen high performance)

valjda nisam ništa zaboravio, ako neko ima još kakvih ideja neka puca jer ja sam ispucao sve čega sam se sjetio

Zadnje izmijenjeno od: ibme74. 06.02.2020. u 17:09.
ibme74 je offline   Reply With Quote