Originally posted by frANZi
Budući da sam totalno stran sa hardwareom u računalu, molio bih Vas za malu pomoć - objašnjenje.
Ja ću neke komponente navoditi i postavljati pitanja, pa ako vam se da odgovoriti...
MBO ASUS, s. 939, A8N-SLI Deluxe, nForce 4 SLI, BUS 2000 MHz, serial ATA RAID, 7.1 zvuk, DDR 400, 1Gbps, FireWire, Firewall, ATX 2
1. Što znači SLI? Mogučnost uparivanja dvije grafičke kartice (samo nVidia) u SLI mod radi postizanja boljih rezultata u igrama. Uglavnom, ne obaziri se na to. Preskupo i neisplativo.
2. nForce je zvučna kartica, jesam li u pravu? Ne, to je naziv chipseta na matičnoj ploči, čiji je "sastavni" dio i zvučna kartica.
3. Što je BUS? "Interna" brzina procesora.
4. Kakva je razlika između S-ATA i ATA, i što je ustvari oboje? Način priključivanja tvrdih diskova (sučelje). ATA ili PATA je staro, paralelno sučelje, dok je SATA novo. Razlike zanemarive, ništa što bi te trebalo uzbuđivati. Jedino SATA koristi tanke kablove za spajanje pa je estetski ljepše i bolji je protok zraka.
5. Što je DDR i što znači brojka 400? Vrsta memorije, novije generacije (DDR-dual data, SDR-single data). DDR je brža i novija. Brojka označavau njezinu brzinu u MHz.
6. Što je ATX? Standard za matičnu ploču, u ovom slučaju. Označava dimenzije, raspored rupa itd...Ništa za uzbunu.
AMD Athlon 64 3200+, 2000 MHz, 512 kb c., socket 939, BUS 2000 MHz, BOX (Venice core)
7. Kakva je to sada 64 bitna tehnologija? Do nje procevi su radili s 32-bit instrukcijama, sada rade s 64. Novo je, bolje je, budučnost je-
8. Zašto ovaj procesor ima slabiji radni takt (2000 MHz), nego moj athlon XP, 2070MHz? Zbog toga što je drugačija arhitektura, ima 64-bit instrukcije itd...Uglavnom, brži je bez obzira na takt.
9. Cache je? Interna memorija s kojom raspolaže proc, bolje rečeno spremnik podataka.
10. Što znači BOX? Vrsta pakiranja procesora-znači da dolazi u kutiji s hladnjakom i dužom garancijom.
11. Što je Venice? Venice je vrsta jezgre AMD proca. Razlika između jezgri je u datumu proizvodnje, overclokerskim mogućnostima itd...
RAM, 512 MB, DDR, PC-3500, 433 MHz, KINGMAX
12. Što je DDR? Odgovorio.
13. Što znači ovo PC-3500? Vrsta, tj. brzina memorije.
14. Što znači 433MHz? Isto što i gore, ovo je brzina izražena u MHz.
VGA PCI-E SAPPHIRE ATI Radeon X1600 XT, 256 MB, tv-out, DVI
15. Ovo je PCI-E kartica, a vidio sam da postoje i AGP grafičke kartice? Što je PCI-E, a što AGP? Vrsta utora u koji se stavlja grafička kartica na matičnu ploču. AGP je stari standard, PCI-e je novi i međusobno nisu kompatibilni.
16. Što znači DVI? Digitalni izlaz s grafičke kartice za LCD monitore.
HDD MAXTOR 200 GB, serial ATA, 7200 o/min., 8 MB cache
17. Opet, kakva je razlika između ATA i S-ATA? I možete tu navesti pojedinosti o kompatibilnosti S-ATA sa softverom i ostalim hardverom? Veća sam ti odgovorio, a razlike nema po tom pitanju. Svi programi rade i na SATA i na PATA diskovima jednako. Teoretski, SATA je brži-ali samo teoretski. Razlike u stvarnom radu su zanemarive.
Općenita pitanja
18. Ima li kakav dobar članak o sastavljanju i rastavljanju računala? Vjerojatno ima, google.
19. Ja u svom računalu nemam pojma kakav hladnjak imam, ali mi se nije nikad pregrijao... temperatura uvijek oko 45-55C. Šta se samo zagrijava kad je overclockan? ????Grije se VIŠE kada je ocan.
20. Na što se sve može postaviti hladnjak, a na što se nužno postavlja? CPU, grafa, chipset na matičnoj, hard....
21. Moraju li se skidati novi driveri za grafičke? Imam igricu Mafia, i kad ubacim neki modelirani auto sa puno poligona, igrica mi počne štekati pomalo. Drivere imam jakooo stare, nisam ih skidao od kad sam dobio računalo (prije jedno godinu i pol). Preporučljivo.
Možda budem imao još pitanja.
Ovo bi se moglo staviti i kao sticky, jer su tu neka sasvim osnovna pitanja za početnike.
Unaprijed zahvaljujem.
|