View Single Post
Staro 04.02.2020., 17:27   #228
Morpheous
Premium

Morpheous's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Ok sve 5, ali ako moja stara kuha nekoliko desetljeća u isto toliko desetljeća starom stanu na električni štednjak i često joj znaju raditi i pećnica i jedno kuhalo, kako to da je još uvijek sve u redu i s utikačem i s uređajima koje je koristila (koji su redovito trajali po 15-ak godina - mislim da je u svom stanu promijenila samo dva)? U to vrijeme je možda 3-4 puta zamijenila osigurač za koji bih više rekao da je dotrajao nego da je stvarno pregorio s drugim razlogom?

Nemojte me krivo shvatiti da pokušavam reći da ste u krivu i jasno mi je da indukcijska ploča vuče puno, pogotovo ako ima turbo boost funkcije i želiš upaliti sve ploče za kuhanje na njoj, ali da jedna pećnica ili perilica suđa koja sigurno ne troši više struje od prastare perilice rublja moje stare moraju ići na trofazni priključak za bolji rad.....to mi je malo čudno....i to danas u doba kada su uređaji štedljiviji nego ikad. I još to forsiranje direktnih priključaka na zid. Nekako ne čujem od svojih poznanika da idu kompletno renovirati svoje električne instalacije, pa time i kuhinju kada idu mijenjati pećnicu i perilicu posuđa.

Evo primjer, whirlpool pećnica s pirolizom koja navodno povuče dosta struje (nikad nisam koristio, ali vele mi da je piroliza zakon).

https://www.whirlpool.hr/r/uredaji/p...s/859991569260

U specifikacijama na službenim stranicama proizvođača piše da je potreban standardni osigurač od 16 A - dakle ovo je specifikacija koju obična utičnica može izdržati. Ovo sve pišem jer sam laik po pitanju bijele tehnike i iz nekog razloga imam dosta sreće da mi se jako jako rijetko kvari, pa želim biti bolje informiran o ovakvim stvarima jer ne želim razbijati glavu oko toga kada dođe vrijeme da nešto zamijenim.