Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Citiraj:
Autor Sn4k3
1) istina, samsung je oduvijek (u proslosti) imao stekav OS, no stvari ipak nisu kakve su bile. Mogu posvjedociti iz prve ruke (ako ti to ista znaci), imao sam S7 3 godine, frend ima s8 dan danas a drugi s9, ja trenutno imam s10. Moj bivsi s7 je definitivno imao trzavice, doduse ne stalno ali bile su primjetne. Tek sa kombinacijom custom kernel + optimizirani stock-based rom je doslovno prodisao, uz to se i trajanje baterije produzilo. No dobro, kuzim da to nije za svakoga, al poanta je da se nakon s7/s8 stanje popravilo dosta sto se tice stock firmwarea. Znaci dobrano sam se poigrao sa 4 generacije Galaxy-a i definitivno mogu reci da je razlika izmedju 7-ice i 8-ice minimalna, 9-tka je donila primjetan odskok ali nije bila potpuno imuna na trzavice, dok 10-tka prakticki radi glatko i brzo 99% vremena - pogotovo sa androidom 10. Huawei mozda djeluje brzi jer su mu animacije skracene po defaultu ali mnogi ljudi, ukljucujuci i moju malenkost, ne vole nedostatak ili dosta kratke animacije... Sto se tice same kvalitete OS-a, dorađenosti, prilagodbi, broju funkcija i izgledu, tu ni Huawei ni Xiaomi nemaju sto trazit pored One UI. Miui je dosta razbacan i neorganiziran dok EMUI jest nesto bolji, ali nije daleko... Ipak su svi kineski software-i dosta slicni i po izgledu i po rasporedu. OxygenOS je ispeglan, odlicno optimiziran al nema funkcionalnost OneUI-a, iako naravno netko preferira jedno prije drugoga i obrnuto...
2) battery drain je prisutan nekim ljudima sa odredjenom kombinacijom aplikacija i nacina koristenja, necu reci da ga nikad nisam iskusio - ali nikad mi se nije zadrzao na duze vrijeme. U proslosti sam nekoliko puta napravio clear cache u stock recovery-u, to bi rijesilo stvar za mene.
3) exynos kao takav uopce nije los SoC, sirove snage mu ne nedostaje no nesretni Samsung ga je odlucio stampati u 8nm umjesto u 7nm kao sto je stampao Snapdragona. Uz to dodaj neoptimizirani ili bolje receno lose postelan scheduler i to je dovoljno da se pokaze kao los. Naravno sve se to popeglalo updatesima, tako da se pocetna razlika u performansama prakticki istopila. Naravno stedljivost je i dalje ostala kao prednost Snapdragona - tu nema pomoci.
4) slicno kao i prethodno, updatesi su pokrpali pocetne razlike koje su ionako bile minimalne i jako tesko primjetne osim ako ne ciljas na "pixel peeping".
5) u potpunosti se slazem s tobom, stede na kapacitetu baterija sve od onog "battery gatea" Note-a 7. Navodno ce se tek sad sa S20 serijom oposteniti, vjerojatno zbog 5g modema koji ce opet anulirati moguce povecanje kapaciteta pa dodjemo na isto  . Koliko vidim po netu nije ni s10+ los sto se tice baterije, dok s10 nije toliko bajan. Sa androidom 9 je baterija bila bolja, sad je nesto gora -vjerojatno po cijenu novih uglađenih animacija i brzine...
6) nemam komentara...
7) na ovom polju su se definitivno popravili. Ja vozim finalnu verziju androida 10 preko mjesec dana zajedno sa security patchom za 1.mj. Bete necu ni spominjati osim da su krenule negdje pocetkom 11. mjeseca dok mnogi drugi OEM-i nisu imali ni u planu beta program. Netko ce reci da nije toliko cudno za aktualnu flagship seriju ali evo kolega sa s9+ sinoc dobio update a frend sa note9 takodjer par dana prije, dok su po update-planu trebali dobit tek u 3 ili 4. mj... Ove godine su puno azurniji sto se tice updatea nego u proslosti.
|
Nekaj sam čital da su to dublje promjene u samom sistemu, nisu površne (kozmetičke).
2. Ne znam, meni baš ne ostavlja taj dojam "nekim ljudima", više manje se sve vrti oko potrošnje baterije, a enigma još nije riješena, battery drain je u fokusu i to je jedan od problema kod samsunga, samsung nema neku konstantu, danas je baterija super, sutra je već druga priča i baterija samo curi.
Generalno govoreći, nije samsung loš, jedan je od zaokruženijih smartfona, al ne bih ga stavljao na tron.
Dok čitam recenzije o S10, naravno hvalospjeva ne nedostaje, bar što se tiče (sve dok ne krene usporedba sa još bržima, onda je S10 na kraju, samo OK) brzine i pomak se vidi, al još tu ima posla da se to dovede u red, lag da se smanji na najmanju moguću mjeru i da je battery drain minimalan..
Mogu ti dat primjer, imam U11, je, to je već "stari mob", al baterija je začuđujuće jako dobra čak i nakon 2.5god. i sad sam iznenađen, a i ak se nekaj pošemeri s baterijom, ispraznim ga do kraja i poslije je ok nakon što ga napunim; trzanje samo u tragovima, eventualno ak je tvrdoglav, napravim restart i to je to, sve glavne ispravke riješene kroz 2-3 mjeseca kontinuiranih updejtova i razlika je značajna do te mjere, da sad više ne bih znao, jel treba još što pokrpat, osobno, to je to. Doduše, HTCov OS je daleko lakši neg samsungov OS.
I dalje me zanima S20, zapravo najviše me kamera zanima i baterija, al to ćemo sve saznat nakon prvih recenzija.
|