View Single Post
Staro 29.01.2020., 16:42   #905
sakomako
Registered User

Datum registracije: May 2013
Ford Fiesta je auto dostupan svima, zato sam i uzeo primjer koji jesam. Što se ima u laboratorijama i gdje se ne pita koliko nešto košta za obične korisnike ionako nije bitno.

No ostaje činjenica da nekih bitnijih skokova u tehnologiji nema. Ovo sa hardverskim raytracingom je ipak još u povojima, kako hardwerskim a tako još više u softwerskom smislu.

Moj je komentar bio da se svake godine najavljuje nova generacija GPU i CPU a u principu se ništa spektakularno ne događa osim konstantnog napretka u performansama od par posto do nekada 10, 15 ii 20 posto. A uvijek se diže velika prašina oko toga ono tresla se brda a rodio se miš.

Evo doma imam i jedan primjerak PC iz 1995 i generalno gledano i na njemu mogu raditi sve što i na ovim današnjim PC oko kojih se diže toliko velika prašina i kada se pogleda razlika od 25 godina i nije nešto. Jer već u ono vrijeme smo pričali o glasovnim naredbama računalu, pa prošlo je 25 godina i još uvijek nema raširenog OS koji bi to podržavao iako je snaga CPU i GPU ogromna. Grafički gledano WIN OS iz 95' je u principu kao i WIN 10 OS, ništa revolucionarno se nije dogodilo. Također laptop koji sam imao već 1992 nije se bitno promjenio u ovih skoro 30 godina.

Jedini osjetljivi skok je bio skok sa DOS-a na Windows OS, od onda su to sve varijacije na temu. To je bio jedini put kada se je koncepcija rada na računalu bitno promijenila.

Što se tiče grafike odnosno PC igara sve je to na isti kalup, nema tu stvarne promjene i skoka, jer nedostaje prave fizike u tim igrama, nedostaje osjećaj realnosti, povećava se rezolucija i detalji, ali ono osnovno ostaje neprojenjivo a to je nedostaje realna fizikalna interakcija. Bilo je nekih pokušaja sa procesorima koji bi to simulirali, no koliko vidimo nekog napretka nema. Osnovna koncepcija PC igara je i dalje ista kao i na početku od prije 40 godina. Kad odigraš jednu igru nekoog tipa odigrao si sve. A sad dali je u njoj i raytraicing uključen ili nije dragom bogu svejedno. Kada će doći igre gdje ćeš moći glasovno komunicirati kao što su to najavljivali i za OS, pa nikako da dođe. Softwer (pri tome mislim i na PC igre) nije imao neki bitni koncepcijski pomak niti je bilo nekog skoka od pojave WIN OS. Tako da onda nije niti za očekivati razvoj hardwera koji bi donio nešto bitno novo.

Dok se ne napravi koncepcijski skok u načinu rada sa računalima neće biti niti nekog tehnološkog skoka u hardweru, pa tako nije za očekivati i neki bitaniji pomak u razvoju GPU. Ovo sve što se događa u zadnjih 20 godina su samo varijacije na istu temu, naravno bolje, ljepše, detaljnije, šarenije ali ništa više od toga.

Evo jedan prijedlog što bih želio imati kao mogućnost u budućnosti. Umjesto pimplanja i prikaza na ekranu, želio bih imati mogućnost CAD programa gdje bih imao stvarni 3D prikaz u prostoru oko mene u kojem bih mogao pojedine elemente rukom slagati u ono što želim i imati prikaz istoga u realnom 3D prostoru bez upotrebe današnjih pomagala za VR jer to nije to. Dakle pričam o grafici koja će ispred tebe moći prikazati u prosotru 3D model bez da na sebi nosiš VR pomagala i na kojem ćeš moći rukom mijenjati i preslagivati pojedine djelove kao i mijenjati teksturu samog predmeta. Dakle ne radi se o 3D prikazu nečega na 2D panelu, već o 3D prikazu nečega u stvarnom 3D prostoru i kada bi još mogao na to dodati i realne međusobne fizikalne ineterakcije između dva ili više modela. Dakle koncepcijski nešto što još nismo dotakli, osim u FEM analizama i uz prikaz koji se nije koncepcijski odmaknuo od svojih početaka.

Koncepcijski smo zapeli i zato niti nema bitnijeg razvoja hardwera u zadnjih 20 godina. Nadam se da si shvatio što želim reći, jer realno nekog bitnog napretka nema osim varijacija na istu temu.
sakomako je offline   Reply With Quote