View Single Post
Staro 29.01.2020., 14:41   #904
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor sakomako Pregled postova
Da smo još poprilično daleko od GPU koji će renderirati stvarnost u realnom vremenu i po meni je to još barem desetke generacija daleko najbolje se može vidjeti na usporebi normalnog videa i kompjutorske animacije.

Evo dva primjera kompjutorske animacije, vrlo vjerojatno nekog flight simulatora ne bavim se time pa me niti ne zanima no bitna mi je kvaliteta onog što se prikazuje.

https://www.youtube.com/watch?v=Ofj7t0AaTBs&t=286s

Dobro je pogledati detalje prikaza kao i kako izgledaju ispušni plinovi iz motora na 2:27 i kako izgleda prikaz onoga što bi se u tom području trebalo vidjeti, isto tako i prikaz zelenih površina i onda to usporediti sa trećim videom koji je stvarni snimak realne situacije i da se vidi koliko smo još daleko od prave kompjutorske animacije stvarnosti u realnom vremenu.

Ovo sa prikazom ispušnih plinova i transparentnosti kao i onoga što bi se trebalo vidjeti kroz to je i problem odgovarajućih algoritama. Ne pričamo o statičkim slikama već o prikazu u realnom vremenu. Također kod udara kotača na pistu očito da fali nešto?

Drugi video link je u principu prikaz onoga što velika većina korisnika ima danas na svom PC i to je realno gledano loše jer ako pogledate prikaz prozora na avionu najbolje se vidi nedostatak snage današnjih GPU za prikaz nečega takvoga, pogledajte na 1:24 trzavo i mijenja se hrpa detalja, nekonzistencija u prikazu.

https://www.youtube.com/watch?v=7sJrGJTGgbU

A sada evo pravi video snimak sličnog sadržaja kao i ove dvije kompjutorske simulacije da bi se moglo usporediti koliko toga na ovom videu ima u detaljima i kako neke stvari u realnosti izgledaju sasvim drugačje od onoga kako nam to prikazuje kompjutorska animacija.

https://www.youtube.com/watch?v=B06HayWbd6Y&t=246s

Dobro pogledajte na npr 2:00 kako izgleda sam avion i što se sve odražava na samom trupu aviona, kako izgledaju ispušni plinovi iz aviona i što se kroz to vidi i nazire u pozadini. Na otprilike 5:00 pa nadalje dobro pogledajte kako izgledaju zelene površine i što se sve vidi na tom videu, a onda to usporedite sa prethodne dvije kompjutorske simulacije.

Ista stvar vrijedi i za Nvidija GPU.

Razvoj GPU napreduje konstantno, no taj napredak je sličan onome kod CPU u postocima, nema ništa revolucionarno i skokovito, tako da teško da će se ovom brzinom skoro doći do kvalitete prikaza kao na zadnjem videu koji je snimak realnosti.

Konstantni napredak je pozitivna stvar no ponekad je poželjno imati i skokove u tehnologiji a toga već jako dugo nema u području GPU i CPU. Tako da realno ne vidim čemu toliko uzbuđenje svake godine kada izlazi novi GPU ili CPU, jer sve je to slično Intelu koji je jednu te istu stvar prodavao godinama uz mic po mic koji se nije gotovo niti primjetio. Tako da niti od najnovijeg NAVI ne očekujem nešto spektakularno.

Možemo mi uspoređivati benchmarke koliko hoćemo, no za mene je jedina mjerodavna usporedba između prva dva linkana videa i ovog trećeg i koja mi najbolje govori koliko smo još daleko od onoga što se želi i ćemu se teži.

Tako da smo još poprilično daleko do tog cilja.
Baš si našao XPlane uzet kao primjer state-of-the art grafike... k'o da Ford Fiestu uzmeš za primjer mogućnosti današnjih auta na stazi.

Ako si htio uspoređivati mogućnosti današnjih GPU-ova u simulacijama, onda si mogao uzeti barem neku simulaciju koja je "state of the art" po grafici. Npr. nadolazeći FS 2020

https://www.youtube.com/watch?v=fjsWsfJQpaw

S druge strane, grafika u nekoj igri/simulaciji je često kopromis između mogućnosti hardvera (treba se pokriti širok spektar GPU-ova i CPU-ova, inače nema ekonomskog smisla), umješnosti programera u iskorištavanju raspoloživih resursa, raspoloživih softverskih alata za razvoj, vremena potrebnog za razvoj, znanstvenih dosega na pogručju računalne grafike itd.

Može se svašta sa postojećim hardverom, ali nitko ne želi biti CIG i StarCitizen. Jer se to događa kada stalno guraš najnovije i najbolje. Stvari se odgađaju jer nailaziš na neočekivane prepreke. Iako su rezultati često spektakularni, kad ih se konačno dobije.

Jedino što je koliko-toliko dobro iskorišteno su grafe ranga RX570/580. I to iz razloga što nešto slično postoji u konzolama pa postoji jako dobra baza znanja što se može s dotičnim hardverom. Ono što je danas na PC platformi raspoloživo je daleko od pune iskorištenosti. Treba uzeti u obzir i da su DX12 i Vulkan su još relativno novi API-ji pa se programeri tek uče iskoristiti sve njihove mogućnosti... itd. itd., ima još hrpa razloga zašto su stvari trenutno takve kakve jesu na području računalne grafike.

Što se tiče boldanog, ne bih se u potpunosti složio s tobom. Iako mi nVidia nije posebno draga, moram priznati da je mogućnost hardverskog raytracinga ipak revolucija (ili kako ti kažeš, skok u tehnologiji). Složiti se mogu jedino u tome da je nekad napredak išao brže, no i grafika je onda bila jednostavnija, bazičnija...

Zadnje izmijenjeno od: JC Denton. 29.01.2020. u 14:48.
JC Denton je offline   Reply With Quote