Da smo još poprilično daleko od GPU koji će renderirati stvarnost u realnom vremenu i po meni je to još barem desetke generacija daleko najbolje se može vidjeti na usporebi normalnog videa i kompjutorske animacije.
Evo dva primjera kompjutorske animacije, vrlo vjerojatno nekog flight simulatora ne bavim se time pa me niti ne zanima no bitna mi je kvaliteta onog što se prikazuje.
https://www.youtube.com/watch?v=Ofj7t0AaTBs&t=286s
Dobro je pogledati detalje prikaza kao i kako izgledaju ispušni plinovi iz motora na 2:27 i kako izgleda prikaz onoga što bi se u tom području trebalo vidjeti, isto tako i prikaz zelenih površina i onda to usporediti sa trećim videom koji je stvarni snimak realne situacije i da se vidi koliko smo još daleko od prave kompjutorske animacije stvarnosti u realnom vremenu.
Ovo sa prikazom ispušnih plinova i transparentnosti kao i onoga što bi se trebalo vidjeti kroz to je i problem odgovarajućih algoritama. Ne pričamo o statičkim slikama već o prikazu u realnom vremenu. Također kod udara kotača na pistu očito da fali nešto?
Drugi video link je u principu prikaz onoga što velika većina korisnika ima danas na svom PC i to je realno gledano loše jer ako pogledate prikaz prozora na avionu najbolje se vidi nedostatak snage današnjih GPU za prikaz nečega takvoga, pogledajte na 1:24 trzavo i mijenja se hrpa detalja, nekonzistencija u prikazu.
https://www.youtube.com/watch?v=7sJrGJTGgbU
A sada evo pravi video snimak sličnog sadržaja kao i ove dvije kompjutorske simulacije da bi se moglo usporediti koliko toga na ovom videu ima u detaljima i kako neke stvari u realnosti izgledaju sasvim drugačje od onoga kako nam to prikazuje kompjutorska animacija.
https://www.youtube.com/watch?v=B06HayWbd6Y&t=246s
Dobro pogledajte na npr 2:00 kako izgleda sam avion i što se sve odražava na samom trupu aviona, kako izgledaju ispušni plinovi iz aviona i što se kroz to vidi i nazire u pozadini. Na otprilike 5:00 pa nadalje dobro pogledajte kako izgledaju zelene površine i što se sve vidi na tom videu, a onda to usporedite sa prethodne dvije kompjutorske simulacije.
Ista stvar vrijedi i za Nvidija GPU.
Razvoj GPU napreduje konstantno, no taj napredak je sličan onome kod CPU u postocima,
nema ništa revolucionarno i skokovito, tako da teško da će se ovom brzinom skoro doći do kvalitete prikaza kao na zadnjem videu koji je snimak realnosti.
Konstantni napredak je pozitivna stvar no ponekad je poželjno imati i skokove u tehnologiji a
toga već jako dugo nema u području GPU i CPU. Tako da realno ne vidim čemu toliko uzbuđenje svake godine kada izlazi novi GPU ili CPU, jer sve je to slično Intelu koji je jednu te istu stvar prodavao godinama uz mic po mic koji se nije gotovo niti primjetio. Tako da niti od najnovijeg NAVI ne očekujem nešto spektakularno.
Možemo mi uspoređivati benchmarke koliko hoćemo, no za mene je jedina mjerodavna usporedba između prva dva linkana videa i ovog trećeg i koja mi najbolje govori koliko smo još daleko od onoga što se želi i ćemu se teži.
Tako da smo još poprilično daleko do tog cilja.