Autor silver_tip
Nisu noviji klasicni hardovi uopce toliko bucni niti losi, sve ovisi o modelu. Spori ? Ovisi sta se radi ali glavni problem je u windowsima 10. Konkretno, boot WD blue WD3200AAJS 7200rpm:
Windows 7 - 22s, u 30s mozes sve normalno otvarati, zauzece harda ide 0-10%.
Windows 10 - 40s, u 1min:10sec mozes sve normalno otvarati, zauzece harda ide 0-50%.
SSD Samsung Pro na Windows 10 boot time cca 14-16sec, odmah mozes raditi bilo sta iako je i dalje prisutno zauzece harda do 100% ali traje svega par sekundi.
Testirano sve na AM4 B350 chipsetu, nije mi poznato zasto boot time Windowsa 10 tako dugo traje sa klasicnim hardom, jos manje mi je jasno zasto nakon boota zauzece harda mora obavezno ici na 100% i sve se otvara sa lagom i usporeno, sve dok
ne prodje tih 30-tak sekundi rostiljanja harda koji usput receno stvara na Windows 10 takvu buku nazovimo je.., koju nikad cuo maltene na Windowsima 7. Cista instalacije oba os-a za testiranje bilo, samo driveri i preglednik. Nesto je brze surfanje na SSD-u i Windowsima 10 vs hard na Windowsima 7 ali ni priblizno to nije takva drasticna razlika kao surfanje na Windowsima 10 sa klasicnim hardom vs SSD. Ako bi primjerica sa Windosa 7 i klasicnim hdd-om presli na Windows 10 i SSD, to ni priblizno nije onaj bum, schock bar sto se tice surfa, na stranu prednosti SSD-a u svemu ostalom kod raspakiravanja ili manipulacijom vecih datoteka no sam surf u odnosu na Windows 7 je primjetan no ne i nesto posebno revolucionaran.
Namjerno ili slucajno, Windows 10 je na neki nacin ubio normalan rad klasicnih hardova, rade bucnije, stalno nesto "ceprkaju", boot time je nenormalno duzi u odnosu na Windows 7, SSD to sve cudom "popravlja" i ne znam sta bih mislio. Vjerojatno cu Ryzen komp ostaviti na Windows 7 jer jos se nisam prestao cuditi kako sve moze raditi glatko sa obicnim hardom uz naravno ocito sporije one radnje, gdje je SSD dokazano bolji. To mi je i onako encode i ponekad surf mashina pa ako i ubacim SSD na taj Windows 7 za sada ne vidim bas nikakvog razloga zasto bi me bar u tom kompu i dalje tlacio Windows 10. Gejmeri na zalost nemaju izbora, moraju pratiti zahtjeve igrica no evo., Blender, Adobe Media Encoder, Handbrake a Megui od prije, sve to uredno dela na Windows 7, AM4 i Ryzenom 1800X. CB testovi, Blender, Aida64 memorijske perfomanse i ostali Aida testovi, temperature i potrosnja systema, ja zbilja nisam uocio neku razliku ili odstupanja u testovima da bi rekao kako je prelazak na Windows 10 neki benefit.
|