Citiraj:
Autor beli14
Stup dalekovoda 15-ak metara od kuće, viši za najmanje 10metara od same kuće. Super dobro uzemljen. Udaralo je već u njega. 
|
Gle, batali to... mos imati Ajfelov toranj kraj kuce i opet grom moze tresnuti bas u tvoju antenu. Prije ce ti grom tresnuti antenu nego sto ces dobiti na lotu, statisticki gledano
Grom ide tamo gdje je zrak vlazniji te ima bolju elektricnu vodljivost nego recimo zrak 5m dalje. Ako zbog bilo kojeg meteo razloga taj dalekovod bude manje vlazan od tvojega
stupa ili tla okolo stupa, veca je sansa da tresne bas tu a ne u dalekovod.
Ja sam to dozivio i slucajno prezivio jer sam bio na vratima supe ( isao po drva ) i kako sam dosao do vrata supe tako sam osjetio intezivan "miris struje", onu
jednu sekundu sto
sam pomislio da neke zice u supi gore od instalacija je zaustavio bljesak i bacilo me doslovce 2m na ledja nazad u supu. Isasao sam ziv i zdrav i skoro usran i gledam svoju antenu koja je
10m od zemlje jer sam mislio da je u nju pukao, nista... bor 20m visine u dvoristu, nista... ispred kuce gori drvo i pola ga nema maltene
Krosnja bila odgovarajuce natopljena, zrak do nje i eto ti... izmedju mog stupa i bora u dvoristu ima 3-4m a grom je dosao iz smjera basce jer sa te strane je "sunce zasjalo" u vidu
bljeska i prosao je doslovce izmedju moje antene i bora tako da to sto imas dalekovod ti samo povecava sansu da ne lupi u antenski sustav ali svatko se kocka sa svojim uredjajima pa tako i tebi na izbor....