View Single Post
Staro 17.01.2020., 00:07   #238
panasonic
Banned

Datum registracije: Jan 2014
Nikad mi neće biti jasno zašto su neki ljudi toliko tvrdoglavi i jednostavno ne razumiju što im se piše.
Nije dovoljno otići na zakon.hr ako ne razumiješ ono što je tamo napisano, jer da je to tako jednostavno - onda bi svi bili pravnici, čak i 1v@n.
Ali evo, sad sam prekopao brdo svojih mejlova koje imam u komunikaciji s inspektoratom:

Citiraj:
Poštovanje,
Trebao bih Vaše tumačenje Zakona o zaštiti potrošača, i to članka 77. stavka (5).
Kaže se da je potrošač odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe, možete li mi reći da li to vrijedi samo za proizvod ili i za ambalažu proizvoda?
Ako sam recimo ambalažu izgubio ili oštetio, da li trgovina ima pravo umanjiti iznos koji će mi vratiti prilikom mog povrata artikla njima?
Neki se proizvodi ni ne mogu isprobati ako se ne ošteti ambalaža, pa bih molio Vaše mišljenje oko povrata proizvoda kupljenog na daljinu, kad trgovina mora vratiti puni iznos, a kad mi može umanjiti taj iznos?

Citiraj:
KLASA:
URBROJ:

Zagreb, 28. prosinca 2015. godine

PREDMET: Zahtjev za pravno mišljenje po upitu INC-XXXXX
- mišljenje, dostavlja se
Poštovani,
Vezano za Vaš upit INC-XXXXX od 6. svibnja 2015. godine, očitujemo se kako slijedi.
propisuje sljedeće:
Zakon o zaštiti potrošača NN 41/2014 III. Glava III. Odjeljak I. Odsjek IV. članak 77. stavak 5. „Potrošač je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe koje je rezultat rukovanja robom, osim onog koje je bilo potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe.“

Poštovani gospodine XXX,
vezano uz Vaš upit kojeg smo zaprimili 26. svibnja 2015. godine putem Centralnog informacijskog sustava za zaštitu potrošača, a koji se odnosi na tumačenje stavka 5. članka 77. Zakona o zaštiti potrošača, očitujemo se kako slijedi:

članka 77. stavka 5. Zakona o zaštiti potrošača („Narodne novine“, broj 41/14.) propisuje da je potrošač odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe koje je rezultat rukovanja robom, osim onog koje je potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe.

Slijedom navedenog, vezano uz Vaše pitanje da li se navedeni stavak predmetnog Zakona odnosi samo na proizvod ili na ambalažu proizvoda, mišljenja smo da se odnosi samo na umanjenje vrijednosti proizvoda.

Naime, trgovac Vam ne može umanjiti iznos, ukoliko ste Vi, radi isprobavanja proizvoda, morali otvoriti ambalažu.

Nadalje, vezano uz pitanje povrata proizvoda kupljenog na daljinu, članak 72. predmetnog Zakona propisuje da potrošač ima pravo, ne navodeći razloge za to, jednostrano raskinuti ugovor sklopljen izvan poslovnih prostorija ili sklopljen na daljinu u roku od 14 dana.

Također, trgovac je dužan, bez odgađanja, a najkasnije u roku od 14 dana od kad je zaprimio obavijest o raskidu ugovora, vratiti potrošaču sve što je ovaj platio na temelju ugovora, a potrošač je dužan izvršiti povrat proizvoda bez odgađanja, a najkasnije u roku od 14 dana od kada obavijestio trgovca o raskidu ugovora.

Slijedom navedenog, ukoliko ste raskinuli ugovor u navedenom roku, trgovac Vam je dužan vratiti puni iznos koji ste platili za proizvod.

S poštovanjem,
Tko god ima i dalje nekih nedoumica, neka slobodno kontaktira inspektorat, ali drobit o ajvarima i o onome što je "njemu logično" stvarno nema smisla.
panasonic je offline   Reply With Quote