Citiraj:
Autor akoj
Kazu da su na auto bile ljetne celostonke.
|
Žalosno, ako je istinito, da su se izgubila 3 (a vjerojatno i 4

) života jer netko štedi...
Osobno sam uvijek na strani ljudi koji tvrde da zimske gume nisu neophodne (ja osobno ih imam, i to ne štedim na njima, GY Ultragrip sam zadnje uzeo, prije toga Continental 860).
I nisu, sa kvalitetnim ljetnim gumama se može voziti po Zagrebu recimo, čak i kad je snijeg. Znam jer sam vozio, i po mećavama. Može se. Jel ugodno? NIJE. Jel sigurno? Paaa ako jako paziš je relativno sigurno, ako ne paziš je jako nesigurno. Ali može se.
Ali ono što se NE može, je imati zadnji pogon i ljetne gume. Ne, ne i ne. Kod zadnjeg pogona gledaš na najkvalitetnije gume, i to ciljaš one koje (i ljetne) imaju najbolje karakteristike po mokrom / snijegu.
Drugo, sinoć me vozio Uber, pričali smo malo o tome svemu, i skreće on s 30 u moj kvart... i zapleše mu golfić... ne jako, ali osjetio sam.. on se čudi kak sam osjetio, jer nije zaplesao preprimjetno... izlazim iz auta, skoro sam se razbio koliko je sklisko bilo (3 ujutro, Zagreb).
Poledica na cesti je najopasnija stvar. Ne vidiš ju jasno ko što vidiš vodu ili snijeg, zabriješ si, i pogotovo sa zadnjim pogonom si gotov...
Grozno, žalosno i tužno. Ali mora se nešto poduzeti. Mora se odgovornost sada prebaciti na onoga koji mu je dozvolio upravljanje vozilom, a on nema važeću vozačku dozvolu (ili ikakvu). To im dapače novi zakon i omogućuje i nadam se da će se to napraviti i da će mediji to adekvatno popratiti. Kako bi u budućnost odvratili druge roditelje / rođake da daju auto u ruke nekome kome ne bi smjeli. Zato i postoji sada javni servis za provjeru valjanosti vozačke dozvole. Da se ne možeš izvlačiti i reći "nisam znao da on ima zabranu upravljanja B kategorijom".
Što se tiče malusa na osiguranja ja sam za, i da on ovisi o pogonu, ali i kvaliteti guma. Nek osiguranja zovu aute na inspekcije ili rade nenadane inspekcije. Nemaš adekvatnu opremu, evo ti povećanje rate. A ne da to rade tek nakon nesreće (i premalo ljudi je svjesno da ako nemaju adekvatne gume, da im osiguranje može odbiti isplatiti premiju).
U Engleskoj je skroz drugačiji način osiguranja, to smo vidjeli svi koji gledamo Top Gear. Tamo moraš reći tko će voziti auto. I ako će ga voziti mladi vozač, premija ti raste u nebesa. A ako još taj auto ima dosta konja, premija ti postane ne isplativa. Mislim da su oni kupili aute za tipa 1000 funti, pravili se da će voziti njihov sin, i da su im premije bilo od 5-10 tisuća funti godišnje... ne sjećam se točnih brojki, ali lako se to nađe.
Po meni je taj model malo prestrog, ali nešto se stvarno mora poduzeti, ovo je pretužno i pretragično...