View Single Post
Staro 28.12.2019., 18:41   #1457
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Citiraj:
Autor Overclock Pregled postova
Ok, ali po tome bi ja trebal ormar za ~24 osigurača (bez fidovke i 3-faznog) za jednu etažu(75m2) i ogromne bužire (koji su ok dok su iza knaufa), ak se striktno držim toga (Ti tak radiš?)

Ako već postoji toliko utičnica, onda bi ih voljel koristiti bez straha za instalacije ili izbacivanja osigurača. U primjeru kojeg sam navel, nule su bile 1.5mm2 (vidle su se na sabirnici), a po izolaciji, faze su bile jednako debele. Dakle jedna 1.5mm2 faza na 5 utičnica, super za punjače mobitela, a za fen/usisavač/toster/klimu/bojler....

Tak da je moj savjet kod kupnje kuće, gledati razvodni ormar/kutije/bužire/žice i bježati od sličnih rješenja ili složiti kak spada.
Nema mijenjanja presjeka žice. Nigdje. I nikad. To je osnova osnovi.

Doći će netko drugi, vidjet će negdje možda žicu od 2.5 kvadrata u kutiji, vidjet će da je osigurač 10 ampera, a neće možda imat pojma da je negdje drugdje u zidu presjek žice 1.5 kvadrat, stavit će osigurač od 16 ampera jer to može na 2.5 kvadrata, netko će uštekat nešto više od 2.5, 3 kilovata i žica će se počet cmoljit i palit.

Upravo to se dogodilo mojim susjedima nedavno, negdje se mijenjao presjek i bila je žica 0.75 ili 1, upalili su klimu i još nešto jer se ta grana negdje razdvaja i žica se počela palit, onda se počela cmoljit i plastika klime kad se to zagrijalo pored, pa se raširilo, a namještaj kad se ta plastika od klime počne dimit i palit možeš bacit, to više ni dragi Bog ne očisti. Servis za čišćenje je koštao u peteroznamenkastom iznosu. Sve to zbog jedne žice.

Ja za svoj kat koji je rađen 80-ih imam 20 osigurača, plus jedna 500mA FID i plus druga 30mA FID sklopka samo za kupaonu. Još planiram stavit odvodnik prenapona. Do svake sobe idu bužiri, nigdje se nikakve žice ne prespajanju niti brikaju, a rađeno je prije 40 godina. Prizemlje koje je rađeno nekih 60-ih pa smo sad renovirali ima 12 osigurača, što nije idealno, ali je i dalje prolazno, za 21. stoljeće to je premalo osigurača.

U 21. stoljeću stvarno nema izgovora da do svake utičnice nemaš bužir, stavi se deblji, 25mm ili 32mm bužir pa stane više kabela unutra, u nekoj kutiji u sobi to razgranaš na manje bužire. Najbolje je povući gotovi instalacijski kabel s plastikom direktno od kutije do potrošnog mjesta i gotovo, nema nikakvog petljanja. Pa ako imaš 3 ili 4 redne utičnice, nećeš za to vući sad tri kabela, to se spaja radno, jedna na drugu, to su utičnice za 16 ampera i tu ide 2.5mm kabel, pa to je 3.7 kilovata na potrošnjom mjestu, trebao bi zakupit vlastiti transformator da imaš kapacitet za tolike utičnice kad bi svaku spajao zasebno.

Bojler od 2kw vuče 8.5 ampera, fenovi imaju po 1100-1200 vata, klima 3.5kw troši maksimalno 1200-1300 vata struje, usisavači uglavnom imaju po 700-800 vata motore danas, rijetko koji ima više od 1000. Većina stvari u kući su razni adapteri za mobitele, televizori, stolne lampe, zvučnici, routeri i slične stvari kaj troše siću ali trebaš ih imat nekoliko uštekano.
Exomaniac je offline   Reply With Quote