View Single Post
Staro 22.12.2019., 16:49   #1441
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Vezano uz vlagu, evo meni je bio seks pred 10-ak godina po stanu. Od tada sam malo pametniji. Dakle, privatna kuća, podrum/garaža preuređeni u stan. Betonski zidovi od 50cm. Napravljena je podna hidroizolacija, fasada je tu, ali bez izolacije, unutra je termo žbuka koja ne znam koliki efekt uopće ima, PVC prozori i vrata. Grijanje centralno, prvo na lož, kasnije prešli na pelete i spasili se, cca 50% manji računi, ali nije više samo pali i pusti, sada se peć treba punit svako toliko i čistit. Rijeka, dakle kiša-kiša-kiša i onda još malo kiše. Stan je orijentiran na sjever, a imamo i zapad, istok i jug su ukopani tj zatvoreni. Kad sam se tek uselio, nisam uopće zračio ako nije smrdilo i sa prozora se doslovno cjedilo. Nakon X vremena, gljivica i tih sranja sam kupio odvlaživač, neki bzvz Sinclair od mislim 25l/24h, kažu da je to za cca 25m2, stan je 105m2. Eno ga radi govno po cijele dane, nema više vlage, uz to sam počeo zračiti svaki dan. Vlaga mi padne i ako je vani potop, ovo važi samo za zimu. Po ljeti je nemoguće skinut vlagu bez odvlaživača, ali iskreno po ljeti nikad ni nisam skužio gljivice. Njih ako bi vidio, bi odmah pošpricao čistom varekinom i op, za 2-3min zid bijel.
Grijat na 24 mi nema smisla jer bi crko(suprotno od zimogrozan sam :P), ovako je 21-22, vlage nema osim 1-2 put se stvore 1-2 točkice ali to odmah saniram. BTW sa odvlaživačem sušim i robu.
Sve u svemu, kupit odvlaživač i zračit, što je prostorija hladnija, teže će se odvlažit. Mene spašava centralno jer se grije cijeli prostor.
Što hladnije vani, to će vlaga više pasti kod prozračivanja.
Minus svega ovoga je malo žešći račun na struju na koji sam se navikao kao konj na batine (troši cca 270w i upaljen je ajmo reći jedno 90% vremena u godini dana).

A apropos sjevera, betona i ostalog lošeg...hm pozitivno je da mi ljeti još nikad nije prešlo 26 stupnjeva u stanu, naravno klimu ne koristim.