View Single Post
Staro 16.12.2019., 18:48   #92
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor marko_st Pregled postova
Pitanje kako spojiti 2.4 i 5 (da nemaju razdvojene IP adrese?); post #85
Ti je već odgovoreno, samo nisi pohvatao.
Znači, bridge, kreiraj bridge za wifi, dodaj obadva int na taj bridge.
Potom IP adresu koju imaš recimo na 2.4, ili onu na 5, svejedno, dodaš na taj bridge. I pobrini se za dhcp i ostalo za bridge interface, kao da to radiš za 2.4.

Isto možeš i za guest odradit, da ti gosti imaju i 2.4 i 5GHz.
Dakle kreiraš virtual interface za 2.4 i za 5, kreiraš još jedan guest bridge i dodaš virtualne wlan interface pod njega. IP adresa na taj bridge, dhcp i ostalo.

Bridge-> klikni na plusić gore desno -> imenuj i OK.
Ports tab pod bridge, i tamo određuješ koji port ide na koji bridge.
Ponašaš se prema bridge interface isto kako si napravio ranije za ove fizičke portove/interface i to bi trebalo raditi.
Zapamti da dchp server/e prebacuješ na bridge interface.

https://ibb.co/QFZ6JgR

Pod bridge koji koristiš za ajmo reć svoj vlan, moš ubacit i eth2, pa ti onda i LAN dio pada na isti dhcp.
Efektivno srežeš onda na ono što ja furam doma (tj. trenutno imaš jedan dhcp viška):
Bridge1: LAN portovi i moj wlan na 192.168.2.0/24, dhcp pool 1
Bridge_guest: Virtual wlan1 na 2,4 i virtual wlan2 na 5GHz na 192.168.3.0/24, dhcp pool2
Kod tebe su to 172.16.1.0/24 i 172.16.2.0/24 mreže.
Ovo je ujedno i rješenje koje ti i predlažem od početka.
Fiksni IP na eth1, pod PPP kreiraš PPPoE na eth1, ili koji je već protokol na tvom ISP-u, klikneš add default route, ISP modem u bridge,
i to bi trebalo raditi što se internet pristupa tiče.
Dalje je stvar fine tuninga za firewall, udaljeni pristup, nat, vpn, štogod ti već treba.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 16.12.2019. u 19:04.
Pomo je offline   Reply With Quote