Citiraj:
Autor Drug Brko
Ni to nije garancija stabilnosti. Koliko puta smo svjedočili 12-24 satnim sesijama stress testova koji su prošli pa se onda pojavio BSOD u igri ili tijekom browsanja u nekom od browsera.
Stabilan je onda kad ti u radu/gamingu ne baca CTDove i BSODove. Sve ostalo je nebitno. Stress testovi su dobri za neko inicijalno testiranje da ne pukne odmah.
Oni koji se bave ozbljinijim poslom, neće OCat. Čak sam i ja koji sam bio zagovornik fiksnih vrijednosti prešao na ove turbo boost auto OC pizdarije i nemam brige oko istraživanja sweetspotova. Na R5 1600 i 2600 se isplatilo jer boost technology na tim procovima nije bio ovako advanced kao na seriji 3000.
Npr, na R5 1600 boost je bio 3900 MHz sa velikim naponom, a moj je bio 3.93GHz fixan sa 1.33V super stabilan.
R5 2600 je isto boostao na 3900 MHz sa velikim naponom, a moj je bio 4.075GHz fixan sa 1.22V super stabilan.
Dok R5 3600 je fixan na 4.075GHz sa 1.25V ili tako nešto, a automatikom boosta na 4400MHz. Tek tu se se vide blagodati AutoOC boosta na non-X procesorima.
|
Ja sam još uvijek na intelu. No ovo sa AutoOC koristim od kada je došao ovaj procesor. Naravno da se mogu ručno igrati, no previše je parametara koji su u igri da bi to bilo sigurno stabilno usprkos testiranju kao što je rečeno.
Mislim da ljudi koji su pisali program za AutoOC su inženjeri koji bolje poznaju procesor od nas korisnika a i parametre same ploče i da dobro znaju kada se promjeni jedan parametar koliko se može promjeniti druge parametre da bi procesor ostao stabilan. Tako da ručno OC je danas gubljenje vremenea za normalnog korisnika jer kao što je rečeno nikad neznaš kada će se CPU onesvijestiti.
Svaki CPU se da OC, koliko to ovisi o samom CPU, automatila tu pomaže tko želi OC. A tko voli može i starom ručnom metodom pokušaja i pogrešaka.
Ljudi koji vole normalan rad bez da im CPU pada u nesvijest se drže nominalnih brzina koje su deklarirane za taj CPU,a ako žele veće brzine onda odvoje nešto malo više novaca za skuplji CPU koji je deklariran za veću brzinu i drže se nominalne frelvencije za taj CPU. AutoOC im može pomoći da idu i na veće brzine od deklariranih bez nekog većeg znanja i gubljenja vremena oko toga i uz veću sigurnost da im CPU neće padat u nesvijest tu i tamo kao što se to može ili se i događa kod ručnog OC.
Danas kada je BIOS popriličnih dimenzija ima mjesta i za program tipa AutoOC kojeg su ipak pisali inženjeri profesionalci koji imaju i više informacija od nas o samoj ploči i što se može i što se smije sa samom pločom da bi to radilo stabilno sa OC CPU i dobro znaju koji prametar mogu mijenjati da to ne baca CPU u nesvijest, a kada imaju sve te informacije onda nije im uopće problem napisati program za AutoOC koji će garantirati stabilnost cijelog sustava. Nekada za to sve staviti u BIOS nije bilo dovoljno mjesta pa se OC radio ručno metodom pokušaja i pogrešaka od strane korisnika.
Ja jesam za OC, ali ne takav koji će mi skuhat CPU ili koji će ga natjerat na brži rad a da onda za to platim potrošnjom električne energije koja nema smisla u odnosu na dobiveno.
A oni koji vole tišu radnu okolinu vrlo često umjesto OC idu spuštati maxfrekvencije CPU da bi dobili tiši rad, manju temperaturu i potrošnju jer ima i takvih. Većina današnjih top procesora dovoljno je snažna da i na nižim frekvencijama od nominalne svoj posao radi odlično za svakodnevne aktivnosti, a i sam CPU automatski spušta svoju frekvenciju kod manjeg opterećenja, a to su opet odradili inženjeri koji su to ugradili u sam procesor. Nekada davno u praskozorje pojave CPU isti su cijelo vrijeme radili na istoj frekvenciji bilo da se na njima nešto korisno vrtjelo bilo da su čekali na posao, srećom danas su stvari drugačije i AutoOC je tu i zašto ga ne korisistiti a uz to znaš da sam procesor kada ništa veliko ne radi i sam pada u san, razlog više da već par godina nisam palio i gasio PC.