@nixis
Cisto informativno,s obzirom da je za mene jaca kava jeidnoona sa jacim bodyem i intezivnijim okusom,ne racunajuci gorcinu od prezenja.jerbo sto se preznje vise.l
gorci to je losija kava.
Ljudi moji za dobit dobar espreso treba vam dosta toga.
1. I osnovno. Dobra sirovina(ukratko..plod kvalitetno przen)
Naime tokom ektrakcije vodom iz kave se oslobadaju ulja iz zrna,koja daju okus i aromu.
2.mlinac
Bitno vam je kako vam mlinac melje kavu.fragmentinsto su vise jednako mljeveni bolje ce se stempat i samim time ce te imati i bolku ekstrakciju
3.aparat
Tu bu mogao isto puno toga napisat.ukratko
Voda,tlak,odrzavanje tlaka
Voda za kavu vam mora biti meka.
Naime
Tlak na 9bara i konstantih 9bara da bi tokom ekstrakcije sama ekstrakcija bila ujednacena.
Temepratura vode vam takodjer igra ulogu
88-96 c..sve preko lava ne podnosi,sa manje nece te imati dobru ektrakciju.
Takoder za svaku robusta/arabica i za svako podrijetlo od sorti potrebne su drugacije temperature.
Naime "pravilo"za dobar espreso je 9g 25-35sec 23-35ml tekucine.
Nikad ne duze od 35 sec..jer sami shrot curi
U cca prvih 10sek vam curi sav kofein,poslije vise ne.
Drugih 10 je to tijelo.
Trecih 10 jos sto je preostalo.okusa.
Kava mora biti ujednaceno iztempana.jer voda trazi svoj put i.probija tamo di je najslabije.ukolilo niste dobro stisli kavu(pojednako po cijeloj povrisini) voda ce probiti na dijelundinje slabije i curit ce vise vode tamo i dobijete los espreso
Svakog dana probajte odmastiti sita i glave aparata.
Kako sam napisao..ektstrakcijom ulja iz kave vadimo.
Zamislite da vam u loncunostaje svaki put ulje a vi przite svaki dan..isto tak vam je i s kavom..ostaje vam ulje ..cistite to i imat ce te bolju kavu.
Kod vam vrijedi isto kao i proizvodnje piva/vina
Higijena.U teoriji prva kava ,frisko mljevena u danu bi trebala biti najbolja.
Vrlovjerovatno sam jos pol.toga zaboravio napisat.ako koga jos sta zanima,slobodno nek pita .