Citiraj:
Autor Disco
Kad već spominješ napajanje...da, vidim da i dalje ljudi trpaju 600-800w u kompove. A kod mene, ''slabašnih'' 450W, još napajanje ima ne znam ni sam 8-10 godina i radi ko metak. Pa i po svim rivjuima još nisam vidio da nešto i sa najjačom grafom prelazi 500w (ajd možda i9 nasviran preko 5ghz, ali nisam siguran).
|
Evo kod mene mjereno na zidu ide do 700W sa dva monitora(monitori su cca 30akW kad su upaljeni), znaci 600+W samo ono što je u kucištu...odnosno kad se vrte dve virtualke + cpu na compute-u + grafa na kombustoru, s tim da to nije worst case scenarij, da stavim cpu na superpi ili slican burn prog. bilo bi još 50ak W više.
Probajte paralelno opteretiti cpu super pi/blenderom/occtom i grafu s kombustorom, metnite na uticnicu mjerac pa cete se iznenaditi kad vidite potrošnju...što mislite zasto u WS i dalje kraljuju blower grafe.
I da zakljucim bar s moje strane ovu raspravu, za gaming ce biti dovoljne ploce sa 3/4 faze na 12+ core ryzenima(bar dok ne dodje igra koja ce znat iskoristiti sve jezgre), no tko danas kupuje više od 8 jezgri za gaming omašio je fudbal odnosno bacio je lovu u vjetar, u krajnosti sam amd je na prezentaciji gurao 8 jezgri za gaming(3800x kao top gamer choice cpu)
Za one koji ce pikati 12+ jezgri u slabije mbo i koristiti proc kak je zamišljen(neki xyz cpu workload poput rendanja, kompajliranja i sl.), a paralelno s tim ce htjet odigrat neku igru negodno ce se iznenaditi jer su dobre šanse da ce ploca morat throttlat proc pa ce ili patiti workload u pozadini ili ce igra stutterati.