Citiraj:
Autor Nikky
@Libertus
Da se vratimo na njegov "slučaj 
Prvo ova primjedba kolege D/G, po slici sve skupa je krivo spojeno:
- kabel koji ide prema TV - ima treba spojiti na ispravljaču TV-MAX (na slici lijevo) na desni konektor
|
Slika prikazuje odspojeno pojačalo, ali sam ostavio kablove kako je bilo zadnjih 10 godina (preživjelo analogni TV i DVB-T)
Da malo pojasnim. Ispravljač TV-MAX koliko sam shvatio napaja naponom antenu i sve iza. Antena s krova je bila priključena u lijevi konektor na slici (ANT. +12V), dok je desni konektor (TV) bio spojen na ANT1 ulazni priključak na pojačalu. Druga antena (pretpostavljam SAT) je bila spojena na ANT2 i na tom dolaznom kablu je bio neki priguživač koji je blokirao određene frekvencije (sada je taj dio, druga antena, potpuno isključena).
Nadalje, izlaz s pojačala (OUT +12V tj. ovaj označen crnim 2) je dalje bio spojen na trostruki spliter i dalje na kablove do soba i TV-a.
Sadašnje stanje, sve na slici je izbačeno van, antenski kabel koji je bio spojen na ispravljač TV-MAX na konektor ANT. +12V, sada je spojen direktno na trostuki spliter.
Citiraj:
Autor Nikky
- ovaj "kratki" kabelić ide sa ispravljača lijevi konektor na izlaz pojačala (označen dodatno sa 2)
|
Znači kažeš da treba spojiti izlaz pojačala malo bliže anteni, tj. na odjelak prema anteni, a ne na odjelak koji ide prema TV uređajima.
Citiraj:
Autor Nikky
Da sad ne prepisujem, našao sam negdje na netu da je ovaj Kerman AM200 kanalno pojačalo za neku našu regiju (čitaj propušta odr. kanal na pojedinom ulazu).
Zbog toga sada "zapinju" novi kanali.
Za precizniji odgovor tj. prijedlog kolega Libertus treba navesti lokaciju i ako zna koje odašiljače hvata.
|
D1 regija.
DVB-T MUX D = kanal 21, 474 MHz
DVB-T MUX A = kanal 36, 594 MHz
DVB-T2 MUX C = kanal 38, 610 MHz (EVOTV)
DVB-T MUX B = kanal 44, 658 MHz
DVB-T2 MUX M2 = kanal 51, 714 MHz
DVB-T2 MUX E = kanal 56, 754 MHz (EVOTV)
Udaljenost od odašiljača cca 4-5km, nema nekih prepreka između.
EVOTV kanali (38 i 56) su mi nebitni, samo ih navodim iz razloga što se deklariraju kao DVB-T2 na uređaju, i isto su nedostupni kada i novi MUX M2 (51).
Citiraj:
Autor Nikky
Ovako napamet može se napraviti:
- za test odspojiti ispravljač i pojačalo kompletno, sa običnim razdjelnikom:
http://shop.kerman.hr/Katalog/Detalj/62
spojenim "naopako", kombinirati 1 ili 2 antene na kabel prema TV i viditi rezultat
|
Ovo sam probao već, izbacio ispravljač i pojačalo, te spojio direktno antenu (jednu) na spliter. Rade svi kanali, TV ih uredno očitava.
Citiraj:
Autor Nikky
- uzeti ovo pojačalo i montirati ga umjesto postojećeg, ispravljač će odgovarati:
http://shop.kerman.hr/Katalog/Detalj/103723
svaka antena na svoj ulaz, treba pažljivo podesiti pojačanje svakog ulaza (smanjiti na min. uljevo pa zatim polako dizati u desno) i pratiti nivo i kvalitetu na TV
That's it 
|
Ovo bi mogao probati ukoliko novi DVB-T2 kanal 51 bude fluktuirao u kvaliteti signala.
Znači misliš da to moje pojačalo podržava samo određene kanale?
To mi je čudno pošto npr. kanal 44 (mux B) radi uredno kada je spojeno pojačalo, a kanal 38 i 51 ne rade.
Citiraj:
Autor D/G
Koliko se vidi na slici sa ispravljača treba taj kablić biti na prvoj poziciji OUT ( crno 2).
Pojačalo treba biti što bliže anteni tj. ako nije za vani može u potkrovlju na lokaciji gdje treba najmanje koaksa do antene jer pojačalo kod TV ne služi za ništa jer se na koaksu izgubio signal i pojačalo nema što pojačati osim šuma.
Od pojačala do TV može biti i preko 20m koaksa ako je pojačalo gore kod antena.
ps: priključak ANT2 spoji onu antenu koja gleda na dalji odašiljač jer ima veće pojačanje nego priključak ANT1 gdje spojiš antenu koja je usmjerena na bliži odašiljač. ( Ispravljač može biti kod TV jer koaksom šalje +12V prema pojačalu).
Za ANT2 imaš i regulaciju pojačanja od 20-30 dB.
|
Znači i ti misliš da pojačalo treba biti između ispravljača i antene, ako sam dobro shvatio. Inače, sam ispravljač se nalazi u tehničkoj kutiji, zajedno s pojačalom i svim spliterima/switchevima. Ta kutija se nalazi u sobi najbližoj anteni/potkrovlju, tako da je definitivno pojačalo bliže anteni nego TV uređajima. Jedino što ti i Nikky predlažete da pojačalo bude prije ispravljača, dok je sada odmah poslije. To je razlika od nekih 40-50cm koaksijalnog kabla.