Citiraj:
Autor Alfa_R
Zato jer klima koristi vanjsku "temperaturu" da zagrije plin....
Toplotna je pumpa.
Dakle plin kad se kompresira se grije, to upuhuje unutra što ga ohladi malo, kad se dekompresira se hladi i vanjski vent ga grije sa vanjskom temperaturom koja je viša od temp plina i onda tako "zagrijan" se kod ponovnog kompresiranja više zagrije tj manje je potrebno ganjati kompresorom na zeljenu temp...
Uglavnom to je princip.. ista stvar kod hlađenja samo obrnuta.
I tako dobiješ : Grijalice 1kw stuje = 1 kw toplinske Klime 1 kw struje = 3-4 kw toplinske ovisno o uvjetima vanjske temperature i ostalim uvjetima.
Inverter klime danas rade 200-1kw za 3.5 kw modele.. ako je izolacija dobra rade od 300-500 w kad postignu zadanu... Osim kod debelih minusa.. tada idu više, naravno.
|
Citiraj:
Autor Pomo
Ono što ekipi nije jasno je da klima ne koristi struju da "proizvede toplinu", što rade klasične grijalice, nego koristi struju da "prenosi toplinu".
Prijenos topline se odvija uz pomoć kompresije i ekspanzije radnog plina, glavni potrošać je kompresor. Prijenos latentne toplinske energije.
Stvar ugrubo radi što se grijanja tiče dokle god plin u vanjskoj jedinici može preći iz tekućeg u plinovito stanje. Princip radi i na temperaturama debelo ispod nule, ovisno o radnom plinu. Dakle, ništa što krši zakone fizike.
Iskreno, lokacija Crikvenica, mislim da je dobra klima jeftinije grijanje od drva. Barem koliko sam ja testirao kod sebe doma, prijelaz u zadnje tri-četiri godine sa drva, na pelete, koje sad kombiniram s klimom.
|
Ahaa dada, sad mi je jasno, kuzim princip rada toplotne pumpe.
Nezz ja sam počeo istraživat, živim u dalmaciji, najveći minus koji sam ikad u životu doživio je -7 na jedan dan, a imam i podno za grijanje.
Volio bi klimu da ima neki dizajn a Daikini s dizajnom su preskupi. Mitsu electric ima model Kirigamine Zen koji izgleda dobro i kosta oko 8500 iako je i to dosta posto sam mislio 8 s ugradnjom dat.
Naletio sam i na LG ArtCool Dual Inverter, po specifikacijama se čini dobar, 6500kn cijena okej, ali ne nalazim informacija o LG klimama, inače ko brend LG mi je jako drag