Došao mi je EOS R sa RF 24-105mm objektivom
Malo sam bio skeptičan po pitanju objektiva ali ajde, kupio sam cijeli kit.
Do sad sam koristio SIgmu 24-105 ART i taj objektiv je stvarno odličan po pitanju kvalitete fotke, izrade, AF....
Canon RF 24-105mm je brži, oštriji, ima manje CA (a ja imam stvarno dobar primjerak sigminog 24-105mm)
Iznenadilo me kolko dobro zapravo radi.
Kvaliteta izrade je lošija nego kod Sigme, Sigmin 24-105 je stvarno kao tenk.
Malo o EOS R-u
Do sad sam koristio svašta od Canona (1dsmk2, 1dsmk3,1dx,5d,5dmk2,5dmk3,6d) i naviknut sam na njihovu ergonomiju
Na R-u se komande mogu konfigurirati po želji i to zbilja nije problem, brzo sam pronašao kaj mi odgovara, grip je super za aparat koji je manji
Battery life još nisam testirao, prekratko ga imam.
Touch radi super, to sam samo isprobao jer mislim da ga neću baš koristiti.
Konačno su dodali bulb timer, tak da mogu postavit aparat na timer kad koristim recimo 10 stopa nd filter i trebam ekspoziciju dulju od 30 sekundi.
AF
AF bi usporedio sa serijom 1 od Canona.
Ko je probao seriju 1 onda zna koliko nasilno ti aparati zakucavaju fokus i kolko brzo to radi. R je na tragu toga, nisam ni očekivao da će raditi kao pro serija ali zbilja jako jako dobro radi.
OVF vs EVF
Nakon optičkog tražila treba se malo priviknuti na elektronsko
I dalje sam pobornik optičkog no ovo skroz ok šljaka, rekao bi da je među boljim EVF tražilima
Za senzor postoji gro testova na netu, tako da se tu neću baš previše zadržavati
Šuma ima manje nego na 6D a taj aparat je odličan po tom pitanju (zato ga astrofotografi vole)
Sve u svemu, zadovoljan sam aparatom
I zaboravih, Sigma 24-105 ART za Canon mount je na prodaju