Vlagomjer za drvo jos nisam kupio

, u iskusnim labaratorijama ljudi uzmu strugotinu stave na digitalnu vagu, nakon toga ide 40-45min na rezim susenja u pecnici. Iza toga prosta matematika kaze kolika vlaga je u drvetu.
Cisto jedan primjer, neznam dali posjedujes ravnalicu/debljacu. Iza svakog ravnanja daske ja nikad neljepim u ploce odmah, ostavim da odstoje okomito jedan dan, snaga drveta ti se pokaze kroz 24h, pa se zna dogoditi da ti sve vise i vise skidas jednu stranu a ona se svaki dan sve vise izbacuje, to nam odmah govori da je s te strane puno jaca sila stezanja, pa se poravna malo druga strana i na taj nacin se dobije stabilna daska.
@tota
vizualno se slazem da je ovaj nacin ljepsi daleko od toga, ali ako je okomito na dno, nemoraju nuzno biti cep i rupa kao sto si ti pravio posto se radi o necem sto naljeze na pod a netrpi nikakvu silu, tako da si slobodno mogao ustedjeti vrijeme i staviti 3 tipla imao bi istu cvrstocu a bio gotov u kracem roku. Ovakav stol jedino moze biti malo problematican kod ljudi s neravnim podom, imas 4 daske u krizanju i ako nije ravan pod klimat ce se, cim bi stavili bilo kakav tepih ili gumu to je rijeseno.
i cisto gore si bio spomenuo za lakove koji zute, moraju samo biti UV stabilni. Ja radim sve vise s nezapunjavajucim akrilom, pa dobijem pod rukom teksturu drveta posto ju samo kopira, dok recimo postoje zapunjavajuci koji odmah pore zatvore lakom i tu se nakon 2 ruke temelja i 2 zavrsnog stvara prakticki staklena povrsina.
U nekom pravilu kaze se da je najbolje koristiti dasku do 8cm sirine, nije uklesano u kamen ali ja sam se vodio ovom logikom kad sam sebi radio fronte u kuhinji da budu samo ploce, i svi okolo su govorili da ce se izbaciti da cu dobiti luk, ali sam uspio nac vertikalne gotove koji su trebali ici kod covjeka za pod i on je odustao ja kupio odmah sve i od toga napravio fronte, jos uvijek stoje kao i prvog dana.
Sto se tice ovih cink spojeva kad spajas dasku u dasku, dam se kladit u sta god hoce da tamo di zaljepis s kleiberit D3 ljepilom (i ja ga koristim) prije ce puknit bilo di dalje nego tu di si zaljepio.
---------------
Poliuretan Zapunjavajuci 2 puta temelj 2 puta zavrsni sloj
Akril Nezapunjavajuci 4 sloja
Isto jedan spoj gdje je cep i rupa za krace strane kreveta, dok su duze (bocne strane) isle preko sarafa, nogice su ljepljene iz 4 dijela radi se o "Parenoj bukvi", klijent je htio da se istaknu godovi na bocnim stranama te se radilo od bora 4cm debljine. Sve se toniralo bajcem i nakon toga lakiralo poliuretanom.