View Single Post
Staro 14.10.2019., 19:48   #32
fre@k
Premium
Moj komp

fre@k's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
EDIT: ako je vjerovat slici perilica suda je 60cm, 3 plave crte odgovaraju tome tako da bi to bilo vjerovatno nekih 18-20cm siroko, druga stvar ako je covjek rekao da je daska debela 5cm mozes i po tome izracunat.

cisto bih dao moju konstruktivnu kritiku posto se bavim drvetom, donje krizanje se trebalo obratno odraditi da okomite nogice sjede na donjem krizanju, posto vidim da si izabrao ili dobio dosta "prošaranu" dasku koja ide u svim smjerovima i jednostavno nikad neznas na koju stranu ce se izbaciti. Usljed sirenja i skupljanja drveta mogla bi negdje mrdnuti. U trenutnom slucaju bi rekao da nakon nekog duzeg vremena se pocne daske prema van otvarati od same baze, neznam dali su nogice tiplane to bi moglo malo pomoci ali ipak mislim da ce proc neko duze vrijeme prije nego se pocne odvajat od donje baze, posto su danasnja ljepila uzasno snažna.

Cisto bi podijelio par stvari vjerujem da ce nekom to mozda i pomoci u buducnosti. Ono sto vidite po stovaristima kad su daske iskrivljene i savijaju se u osmicu je samo zbog ljencina na pili i neznanja ljudi kako zbrinuti dasku nakon rezanja. U prilogu vam je slika da si mozete predociti osnovne verzije rezanih daksa. Dasku koja ima "šare" s gornje strane + ukoliko ima srce s cela (od naprijed ako gledate) znate da dolazi prakticki iz malog debla i to drvo nije pogodno za bilo kakvu ozbiljniju radnju vezanu za namještaj.

prva opcija sa slike je 98% drveta na nasem podrucju, najbrze se reze, nitko nista nepazi i samo gas. Zna se dogoditi da nadete po malim pilanama opciju 2 i 3, koje su inace od 2 pa na vise puta skuplje, ali naravno treba prebrat hrpu toga dok nadete par dobrih komada. Prvom prilikom tko bude u nekom centru gdje se prodaje drvenarija probajte obratit paznju na "čela" i smjer ovih crta kako na grede tako i na manje komade, ako za primjer uzmete gredu kojoj je vidljivo srce (krugovi s godovima) nepostoji ni jedna a da nije pukla.

Ovdje je prikazano kako daska reagira u ovoj formi vlakna ju jednostavno pokusavaju stisnuti, najednostavnije mi je to preslikati kao ljudsku šaku zatvarate ju prema unutra, ne mozemo na drugu stranu ista stvar i kod drveta, vlakna se skupljaju. u ovakvom slucaju drvo se presjece na pola i ljepi se suprotno (sljedeca slika).

PS. u tom slucaju dobivate dasku koja ima smjer pod 45° i s takvom daskom je puno lakse za raditi

Ukoliko netko zeli zaljepiti plocu, ili 2-3 daske uvijek se pokusa napraviti tako da jedna vuce drugu, pokusavaju se napraviti jednake sirine tako da dobijemo podjednaku snagu.

Evo malo se raspisao mala vecernja skolica drveta

CPU: I5 2500k
GPU: MSI TF 660 OC
MBO: Asrock Z68 PRO3
RAM: 2x4gb G. Skill (1333mhz)
PSU: Seasonic 620W
HDD: SSD 180gb Intel 520 | WD Green 2TB
CASE: CM Elite 370
Ostalo: MX518, Logitech Ultra Flat, DELL U2412M, Hyper 212+

Ako Vam je život tužan, ne brinite! Barem Vam je plaća smiješna

Zadnje izmijenjeno od: fre@k. 14.10.2019. u 20:20.
fre@k je offline   Reply With Quote