Evo da nebi ispalo da pričam gluposti kako je kod mene.
Verzije msi afterburnera i hwinfo vidite, a jedina varijabla koju mjenjam je ryzen balanced power plan, te random balanced (recommended). BIOS je star više od godinu dana, čak nemam ni AGESA 1006 (posljednja prije nego što su krenuli pripremati za nadolazeće ryzene 3000)
Ryzen balanced:
Skokovi sa 28C na 38C
Prelazak na obični "balanced (recommended)", sam početak, prva minuta - dvije
Temperatura postaje cca sredina između one dvije, uz povremene, mnogo rjeđe spajkove, uz sporije, normalnije spuštanje, te na trenutak i 0 C u msi afterburneru (što je nemoguće, što znači da ni ta očitavanja nisu točna tj. sveto pismo), dok u hwinfo isto nije zabilježeno, jer je minimalna temp 28C
Te isti "balanced (recommended)" nakon nekoliko minuta - flat out, bez ikakvih spajkova, ali se temperatura digla na stalnih 35-37C
I guess what - pogledam dolje desno neki simbolić - kumulativno ažuriranje za Windows 10 Version 1903 za sustave s arhitekturom x64 (KB4524147) - dakle downloadalo mi se u pozadini
Sama definicija ryzena je da je to "visokodinamični soc bla bla", drugačija topologija od dosadašnjih cpu, drugačiji senzori (i po sjećanju pred launch - puno više istih od dotadašnjih procesora, pa možda reagira i na najmanji pozadinski proces i otud ti spajkovi, barem kad je na ryzen balanced)
I ponavljam tu je samo varijabla power plan. Gdje su tu razlike pozadinskih procesora mog pc i vašeg pc, koji bios, dali je OC ili stock, kakav oc (obični ili offset), gdje su tu verzije monitoring programa (jer vidite da nisu ni oni sveto pismo), verzije windowsa, verzije čipset drivera itd.
Uglavnom tko boluje od OCD ili po naški OKP - nek si stavi obični balanced i mir. Pretpostavljam da je ryzen balanced bolji ako je prilagođen za ryzene (njegovo "parkiranje" jezgri itd.), no u globalu nije bitno. Idle temperature nisu opasne i potpuno su nebitne. Uglavnom čačkanje mečke