Citiraj:
Autor android-split
Bravo za tebe
Šta gledaš to kad imaš toliko sadržaja za gledat?
I odakle ti da su na maxu hd kanali 640x480? Ne vezano za ovo gašenje sd kanala. Filmovi u toj rezoluciji su smece tesko. Ja imam hd kanale odavno. A sad koja je to rezolucija, nemam pojma. Znam da mi kolega sa posla koji ima kanale one antenske, sta ušteka u zid kabel, sad ima puno bolju sliku nego prije
|
Treba znati čitati s razumijevanjem, napisao sam NETFLIX i ostali streaming servisi. 4K sadržaja ima, možda ne koliko bi htio, ali svakako ga ima dovoljno da zaokupi svačiji ukus, od serija do dokumentaraca do filmova.
NETFLIX Premium Plan košta 90kn/mj i možeš spojiti 4 korisnika u isto vrijeme. Ima i ovdje na forumu ekipe koja dijeli troškove, a možeš recimo sa obitelji podjeliti i ispadne kud i kamo manje od 90kn po kućanstvu!
Citiraj:
Autor quazar912
tako da LCD itekako ima prednosti pred OLEDom u cijeni. ali kao i u svemu pa tako i ovdje - nek selo vidi da imam OLED.
|
Ti si stvarno fulao forum, a ne samo temu ako misliš da sam ti se ja time što sam opisao prednosti OLED-a nad LED LCDom htio pohvaliti!
Pa ja imam najjeftiniji OLED koji postoji u 4K verziji ( i dalje je skup, znam, ali daleko je to od onoga što se može kupiti pa čak i u LCD svijetu TV-a)!
Ima ekipe ovdje koji imaju OLEDe od 30kkn+!
Citiraj:
Autor android-split
Ja sam odustao od oleda samo iz straha burn in-a. Sportklub zna bit upaljen od 13h do 22,23h svaku subotu i nedilju.
|
Nije problem da je OLED upaljen jer ako ne mrdneš daljinac 4h on se sam ugasi (barem je tako na LGu podešeno, a i to možeš sam podesiti) pa onda nema bojazni od burn-ina. Ali naravno da će se burn-in dogoditi ako se TV koristi kao pano za vijesti ili bilo koji drugi sadržaj koji ima neki logo i/ili traku koja se nikada ne makne iz kadra! Čisto sumnjam da sjediš pred TV-om od 13-23 sata i gledaš cijelo vrijeme u TV, ali mi je jasno da ostane upaljen na istom kanalu toliko, samo kažem, svi OLEDi imaju neku vrstu zaštite od burn-ina, a neki i nekoliko njih.
Citiraj:
Autor android-split
A da cu ustedit nesto vele love, necu. Kupim soundbar i na istoj cifri smo.
|
Pa bio je nedavno LG55C8 za mislim 9000kn i na tom tv-u su ugrađeni zvučnici jako dobri. Naravno nisu kao soundbar, ali nije ni soundbar kao 5.1 sustav, ali to je druga tema.
Poanta je da OLED ima svoju namjenu, a za sve ostalo tu je Mastercard i LED/LCD TVi.
Citiraj:
Autor quazar912
osim crne, ne vidim nikakvu prednost OLEDa
al saće me "znalci" popljuvat kao i obično.
|
Znalci te nikada neće "popljuvati" ali mogu te podučiti ili te uputiti na greške ili propuste.
Pošto ja nisam znalac nego entuzijast, ja ću ti dati svoj krati osvrt na prednosti OLED-a pred LED/LCD TV-om, a to nije "samo" prikaz crne.
Iako, najbitnija razlika jest u samom kontrastu koji se postiže time što se svaki pojedinačni pixel može ugasiti i upaliti to nije i jedina razlika.
LCDi imaju TZV zone osvjetljenja.
Kvalitetniji imaju i horizontalne i vertikalne, ali oni koštaju, za istu dijagonalu, minimalno manje ili čak više od ekvivalentnog OLED TVa.
Kvalitetniji imaju svugdje od 100 do 1000 zona osvjetljenja po horizontali i ekvivalentno tome, duplo manje ili više, po vertikali. To je dakako, donekle riješeno sa QLED i NanoCell tehnologijama koje "raspršuju" pozadinsku svjetlost na pojedine pixele koli su manji od standardnih LCDova ali i dalje se oslanjaju na LED pozadinskom osvjetljenju (dakle ne svjetli svaki pixel za sebe kao kod OLED-a) i samim time ovise i o tzv zonama osvjetljenja. Ti TVi su već jako blizu, a neki i skuplji od OLED-a.
Znam da ti ovo ništa ne znači pa ću pokušati opisati na primjeru ili dva:
Zamisli scenu, tamniju, recimo ulazak u karaktera u zatamljeni hodnik i taj karakter je policajac koji drži pištolj i lampu u ruci:

Ekstremni primjer. U ovoj fotki ili situaciji, ćeš na LCDu vidjeti osvjetljenje ove lampe po cijeloj horizontali i vertikali i onda kao da imaš croshair na TVu a ne lika koji drži lampu u ruci pored pištolja. Dok ćeš na OLEDu vidjeti samo u toj točki gdje je osvjetljenje svijetlost i tu je razlika najočitija.
Drugi primjer i najbolji odnosno najčešći jesu scene zvjezdanog neba ili svemir, gdje će LCD čim ima više od 1 ili dva jako ili slabo osvjetljenog objekta na crnoj pozadini, posvijetliti cijelu površinu TVa, dok ćeš na OLEDu moći prebrojati svaku zvjezdu ili planet zasebno i neće sve biti sivo nego crno sa zvjezdama.
Za više i detaljnije objašnjenje, pogledaj par videa od ovog gospodina
https://www.youtube.com/user/hdtvtest/search?query=zone
Tu su svi njegovi video uratci koji opisuju što su to Local Dimming Zones ili zone osvjetljenja i koliko ih ima koji model i kako one rade i što rade.
Tih zona na OLEDu nema, ondosno ima ih onoliko koliko ima i pixela jer svaki pixel je sam svoja zona osvjetljenja.
Ono u čemu OLED zaostaje u odnosu na LCD/LED jest jakost svijetla ili ti ga NITS koja također jako pomaže u kvaliteti prikaza kontrasta.
Citiraj:
Autor android-split
Nema gare na burn in ni dana. Da je ima, odmah bi uzea oled. Nije mi neka razlika u cijeni
|
Uzmi OLED i samo prati preporuke proizvođača za sprečavanje Burn-ina i vjeruj mi biti ćeš zadovoljan. To nisu neke znanstvene fantastike, to je sve ugrađeno u TV a ti samo moraš povremeno pokrenuti jednu od nekoliko opcija koja je još dodatna zaštita, ostalo TV radi sam dok se TV koristi.