View Single Post
Staro 02.10.2019., 11:43   #1489
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Pa ocitaj si max temperaturu u hwinfu za rame dok vrte memtest no zadaj mu da odjednom testira bar 12-14GB rama od tih 16GB sto imas.

Moja memorija u takvom testu pri 1,410v u biosu te 1,408v u leru te 1,390v u full loadu sa memtestom na 3200MHz sa solidnim hladnjacima i dovoljnim
propuhom ode na 47C, medjutim visesatni OCCT ili encodiranje x264 je max negdje oko 42C a sve ostalo tipa sufr/film/idle je 28-38C. Ako je memorija stock/stock onda je max u memtestu 44C.

Za 3000Mhz ili 3133MHz je tak svejedno dali postavio XMP profil ili manualno sam unio sve jer uredno radi na 1,35v no nekako mi je nakaradna ta brzina 3133MHz za cut/vidjet/gledat pa se nisam na njoj ni zadrzavao nesto vise...

Realno ama bas nista, ni jedan fps nisam brze encode recimo dobio a znam encodirat po 12h te kada usporedim 3000MHz sa 3200MHz jedno gdje je razlika "vidljivo opipljiva" su aida testovi.

3000MHz = Memory read :455XX CL15-16-16 1T
3200MHz = Memory read: 496XX CL16-18-18 1T

To nije dobro, "prezivit ces" samo do sljedeceg ljeta no ako zbilja mislis da je +80C OK, stavi prst na 80C i trpi pa da vidimo koliko ces dugo... Sa +80C
u samo 2 ljeta oko samog socketa svi el. djelovi ce ti degradirati, raditi ce i dalje ali ploca vise u tom djelu nece biti prirodno savitljiva a mozda i promjeni boju.
Mizerni slucajni udarac po kucistu a da je malo veci cooler bude ti prekinio neki vod ili nesto slicno... jer ploca vise u tom djelu nece biti u stanju amortizirati
( upiti ) silu/vibraciju od udarca., pa nije nepoznanica i odavno se zna da na svim laptopima koji potegnu jos i vise C radi takvih temperatura prvo odlazi:

1. Nosaci za sarke kraj izlaza heatsinka.
2. Nosaci za za sarafe kucista kraj heatsinka.
3. Rupicasta plastika na izlazu heatsinka se raspada na omanji pritisak.
4. Umre GPU jer je u 99% slucajeva vezan na heatsink.
5. Deformacije samog kucista ( tezi slucajevi ).

Pa ti vidi jel ti OK 88C u nekim aplikacijama... i dokle ce bit.
A šta da mu radim, trajat će koliko traje, imam mrcinu od kulera i tu 80+ temp sam vidio samo kad sam koristio prime, za bilo što drugo nisam vidio preko 80.
Ako će raspast će se raspast, ploča ima garanciju, proc ima garanciju. AMD garantira da rade normalno i na većim temp, a proc nije ručno OCan, sve na default. Ne zamaram se time uopće...
I da u tolikom loadu nije niti 1 tjedno
Ako prođe garancija i krepa, kupim novo.
Pretpostavljam da je onda masovan pomor coffee-a i njihovih ploča, a nisam još nigdje naletio na neku vjest.
EDIT: ispravio se, pobrkao sam kabby i kavu.

Daj primjer da vidim što se desi sa procovima koji su radili na 90 stupnjeva. Baš me zanimaju posljedice. Link neki, video, nešto.

Brzina RAM je meni bitna samo zbog igranja i ne vidim zašto ne bi iskoristi max stabilni takt kad već ne mogu spustit latencije.

Vidiš ovo sa laptopa još nisam naletio, a imam jedan koji radi na 90ak stupnjeva u full loadu...star je 7 godina.

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 02.10.2019. u 13:13.
Disco je offline   Reply With Quote