View Single Post
Staro 06.09.2019., 15:34   #1311
Exomaniac
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2016
Citiraj:
Autor Veki-os Pregled postova
Pozdrav
Trebao bih preporuku el. radijatora za stan.
Renoviram stan od 40 kvadrata, u zgradi, stavljeni su PVC prozori i na zgradu ce biti stavljena nova toplinska izolacija .
Posto ne mogu uvesti plin odlucio sam se na grijanje strujom, grijao bih jednu sobu od oko 15 kvadrata i kuhinju od oko 8 kvadrata.
Ne znam koji su el. radijatori bolji, oni sto su kao paneli ili oni rebrasti kao za centralno ili nesto trece?
Defitivno bolje klimu uzet. Klima za 1 kilovat struje izvuče još 3 kilovata iz zraka, naravno po umjereno hladnim uvjetima, ako je zima onda to padne na možda 2, ali je svakako defitivno bolje od električnih radijatora jer ti za 1 vat struje dobiješ 1 vat grijanja, dok sa dobrom klimom dobiješ barem duplo više u najgorem slučaju.

Ali naravno, tu treba pogledati malo bolje modele, Daikin, Toshiba i Mitsubishi su jedini koji su tu za grijanje po zimi. Naravno, to je skuplja opcija, no pretpostavljam da se to ipak kao sustav uzima na neki dulji rok. Električni radijator od 2kw dođe oko 2000 kuna, dok neka Daikin klima dođe barem 4-4.5 tisuća kuna.

Recimo, ako ti je neka potreba za grijanjem recimo 3000 kilovatsati, s električnim radijatorima ti potrošiš 3000 kilovatsati struje. Ako je kilovatsat recimo 80 lipa to je 2400 kuna na struju. Ne grijem se na klimu i svi oko mene su na toplani tako da nemam iskustvo koliko su današnje klime efikasne u stvarnim uvjetima, ali defitivno bi trebalo biti barem oko trećina iznosa ako je japanska klima. Sustav bi se svakako treba isplatiti u godinu do dvije kad pogledaš potrošnju struje.
Exomaniac je offline   Reply With Quote