Citiraj:
Autor jp_rv
danas razgovarao sa lokalnim telekomvcem vezano za dostupnost optike koja je virtualno dostupna svugdje u gradu. kaže da je nedavno u zgradi centrale montirana "optička centrala" kapaciteta 600 niti. nemam percepciju kako to izgleda, ali nije li 600 niti malo?
po onoj PRŠI excelici za našu zonu, planirano je oko 4500-5000 korisnika, tj dostupnost za toliki broj adresa. neznam da li 600 niti podrazumijeva 600 korisnika, ili 600 gpon-ova pa onda GPON 1:8 taman dođe na skoro 5000 korisnika.
ima netko info kako je to riješeno u ostalim gradovima koji već imaju ftth?
nije mi pristup netu najvažnija stvar na svijetu, ali jučer je cedila dsl parica pa me nervira prolaziti kroz postupak prijave kvara i njihovu "ajmo sada isprazniti kondenzatore na routeru" proceduru. iako svaka čast na brzini, jučer popodne prijavio kvar , danas ujutro tehničar došao do stupa i riješio kvar.
|
Do svakog korisnika će ići vlastita nit, ali vjerojatno u centrali imaju opremu za splitanje. Propusnost jedne niti je 2.5 gigabita, tako taman da je podijeljeno na 8, i dalje ti ostane više od 300 Mbps po korisniku trenutno. S obzirom da HT nudi 500 za 250 kuna mjesečno, teško da će netko to uzeti, većina ili ostane na 100 ili uzme 200.
Od tih 5000 mogucih korisnika odmah odbaci jedno 20-30 posto onih koji trebaju samo telefon. Tako da si već došao do 3500. Onda računaj da drugi dio nije na HT-u, nego na nekom drugom i da oni koji su na A1 ostati na bakru jer A1 preko HT-ove optike ne ide, odnosno ne želi im plaćati najam niti. A i centrala se lako proširi ako postoji potreba za time, nije to neka posebna oprema. Iskreno, pričao sam s tehničarima više puta sad kad je HT radio kod mene u novom Zagrebu optiku, ali nisam pitao ništa za centralu pa nemam pojma koliki je kapacitet. Ali znam da meni uredno ide i po 250 megabita i više umjesto 200. Na početku speedtest ode i na 600 dok ne proradi blokada brzine.