View Single Post
Staro 04.09.2019., 19:16   #3742
sti
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2006
Za početak, ako je kriva tema, neka Brko prebaci shodno tome...

Naime, na mojoj Crosshair VI Hero su prestala raditi 2 memorijska (DIMM) utora, treći i četvrti (gledajući od socketa prema "van"). Ako se moduli/keksi postave u bilo koji od ta dva utora, sustav se ne podiže, a na matičnoj ploči gori LED-ica koja indicira da je problem u memoriji (narančasto svjetlo i kod greške 0d). Ako su moduli u prvom i drugom utoru, Windows se normalno podiže ali memorija radi u single channelu (efektivno duplo manja propusnost)

Isprva sam pretpostavio da je problem u procesoru (Ryzen 1600), jer je u njemu memorijski kontroler, tako da sam naručio Ryzen 3600, stavio ga umjesto starog i problem ostaje, tako da je novi Ryzen otišao na refund u Amazon isti dan.

Oba memorijska modula su testirana s programom Memtest86 i prolaze bez greške. Aida stress test i OCCT prolaze 2h bez greške.

Vizualno također ne mogu primijetiti oštećenja na ploči,socketu, DIMM utorima kao ni tragova kratkih spojeva.

Ako netko ima prijedlog uz već isprobana premještanja modula u utorima, flashanje zadnjeg Biosa, clearanje cmosa, vađenje baterije i sve moguće psovke u trenucima očaja, bio bi jako zahvalan
sti je offline   Reply With Quote