Tema: Automobili
View Single Post
Staro 02.09.2019., 17:54   #45896
Kruno M
Premium
Moj komp

Kruno M's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Citiraj:
Autor Tumor Pregled postova
Imam pitanjce za znalce oko kotaca i TPMS-a.
Naime, trebam uskoro kupiti zimski set kotaca za zeninu Mazdu2.

Taj auto ima "po defaultu" dimenzije kotaca 185/65 R 15, ali njezina zbog paketa opreme ima 185/60 R 16.
Kako su gume na autu budalaste velicine izbor guma za zimu je jako, jako ogranicen. Gomila kineza, tu i tamo ponesto srednje klase i jedino kvalitetno sto sam uspio vidjeti je Continental WinterContact TS860.
Izbor felgi je isto tako ogranicen (isli bi na aluminijske) jer na 16' obicno stavljaju sire gume, pa su samim time i vecina felgi sireg jota (serijske su 5,5J).

Ako bi isao na 15' za zimske gume (185/65 R15) puno je veci izbor felgi, izbor guma je NEUSPOREDIVO veci (ima zaista puno, zapravo valjda svi modeli), a i cijene su dramaticno nize.

Npr, ako pogledam na Gume.hr i to Continental WinterContact TS860 (necu montirati neke smetljake nego iskljucivo zimske gume iz vise klase) onda je cijena:

185/65 R 15 = 495,30kn
185/60 R 16 = 831,50kn

Ono sto me muci je da koliko sam shvatio (rekli mi u Mazdi) ona nema klasicne TPMS senzore na ventilima koji mjere pritisak nego nekako preko ABS-a ili kako vec, pa to onda mjeri nemam pojma sta prilikom vrtnje kotaca, da li ce ta mala promjena u dimenziji "zahebavati" TPMS, pa da on podje prijavljivati greske i to.

Jer razlike ipak postoje iako su obje dimenzije specificirane od strane Mazde.

https://www.wheel-size.com/calc/?whe...cl=50mm&sr=0mm

Sa klasicnim senzorima nebi bilo problema, ali ne znam da li to moze zafrkavati kod ovih sustava koji ne koriste senzore unutar samih kotaca na ventilima.
Ako ti je proizvođač dopustio ( u knjižici isto tako upisano) da koristiš obje dimenzije onda nebi trebao imati problema. Jer taj sustav uspoređuje brzinu vrtnje kotača sa ostalim kotačima te ako se na sva 4 kotača u isto vrijeme ispušu gume tebi neće iskočiti greška. Što bi značilo da se možeš voziti i na felgama ako hočeš.