View Single Post
Staro 31.07.2019., 11:48   #9018
sakomako
Registered User

Datum registracije: May 2013
Citiraj:
Autor Drug Brko Pregled postova
@sakomako

Fascinantno je da ti u svakoj temi koje se dotakneš (Office keyevi sa ebaya i legalnost istih, procesori, mobiteli) obogatiš priču što bi trebalo i kako bi trebalo pristupiti problematici iz više sfere te postaješ borac za ljucka prava tako da Mahatma Ghandi uz tebe izgleda kao boy scout.

Spominješ HEP, vodu, smeće i banke i uspoređuješ ih sa A1 fiksnim uslugama. Sorry, totalno promašeno IMHO. Nije ni blizu usporedba.

Struju doma moraš imati. Vodu također. Smeće ti isto netko mora otpeljati. Poslodavac/privatnik ili s druge strane zaposlenik mora imati bankovni račun. Dakle, ako nisi hipi, ove stvari za život su neophodne.

Ali superbrzi kabelski internet sa telefonom i TVom ne moraš imati. Kao ni ja. Samom činjenicom da plaćam nešto što mi za život nije prijeko potrebno, u samom startu 158.40 kn plaćam previše (razlika do 0) pa neću plakati za dodatnih 20 kn. Svi imamo mobitele sa milijunima minuta, LTE brzinama i tisućama gigabajta pa baš teranjem maka na konac, može se i tako živjeti jelda?

A ti trošiš vrijeme dizanjem pobune kmeta Janka na PCE forumu i koračaš polako i sigurno u mrske mi političke vode na koje sam ekstremno netolerantan, dok bi mogao povesti nekakav marš na Markov trg pod parolom "Čabe lnternet svima a ne samo njima"

Nakon toga navratiš na hladno pivce, ja častim, nije bed, kako ni za 20 kn više za Bnet uslugu tako ni za pivce možemo i čevose ubit usput

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Slažem sa da ono nabrojano moramo imati, samo kod smeća su ukinuli jedano odvažanje tjedno a zadržali cijenu. Plaćamo vodu jako skupo po m3, iako su troškovi kod toga mali u odnosu na postupak desalinizacije kao u Singapuru a imaju krajnju cijenu od 7 kn/m3 iako je taj postupak znatno skuplji od ovoga kod nas gdje je trošak struja za pumpu i malo a ponekad i previše klora. Da ne širim priču na ostale uhljebe u komunalnim službama.

A što se tiče neta i kablovske točno je da to ne moramo niti imati. No isto tako je točno da su u našoj privatnoj zgradi njihove instalacije uz obostrani dogovor (ja sam to dogovarao i za DCM i za AMIS u ime stanara) jer nismo ih bili obavezni pustiti u zgradu barem u to vrijeme. Sada nam te instalacije koje su do sada višestruko isplatili žele dodatno naplaćivati i to na mjesečnoj bazi što i nije tako mala stavka i to predstavlja kršenje dogovora kao i poskupljenje na mala vrata. Primjer 206 stanova u zgradi po 20 kuna mjesečno iznosi 12x20x206=49640 kuna godišnje (teoretski maximum) samo u mojoj zgradi, realno stanje je oko 70% od toga. Mora se priznati da je to jako solidna lova bez kruha i motike, a praktično ta je instalacija izgrađena od ovih dviju tvrtki koje je kupio VIP. Koliko godišnje troše na održavanje te instalacije? Mogu samo reći 0 kuna, jer je kod Amisa i DCM održavanje instalacije bilo uključeno u cijenu usluge, a praktično tu se nema baš nešto održavati, jedino ako brišu radovno prašinu sa svjetlovoda i kabela koji su ionako u kanalicama. To kada dođu i priključe kojeg novog korisnika ili odspoje onog tko je od njih otišao to se ionako posebno naplaćuje kao usluga ako nema ugovor na 24 mjeseca i to nije održavanje.

Dakle žele i oni živjeti kao HT od rente na instalaciju koju u principu nije niti HT a niti A1 izgradio za svoje novce a ta instalacja je višestruko do sada vratila novac koji je u nju uložen. Povrat investicije uložen u svjetlovod je oko 7 godina, no s obzirom na koncentraciju pretplatnika u zgradi u odnosu na količinu utrošenog materijal kao i rada na postavljanju to je barem dvostruko kraći rok.

Malo sam ipak upućeniji u odnose koji su bili kod postavljanja ove instalacije u zgradi i zakone koji su tada važili. Ovo što A1 sada radi je izvan okvira svih dogovora koje smo imali sa bivše dvije tvrtke, a koje je kupio VIP odnosno današnji A1 i koji je njihov pravni slijednik i zato kažem da se pila može okrenuti naopako i da stanari koji nisu korisnici A1 mogu zahtjevati nakanadu za korištenje zajedničkih dijelova zgrade od strane tvrtke A1 jer oni korištenjem zajedničkih dijelova zgrade za svoje instalacije ostvaruju neku dobit na štetu ovih vlasnika.
sakomako je offline   Reply With Quote