ovo će bit malo komplicirano pa sam uzeo malo piture u ruke u i paintu nacrtao moju mrežnu situaciju.
ukratko - cijela mreža mi se bazira na vdsl liniji , sa modemom u bridge modu i openwrt-om koji rutira sve to skupa.
imam uz vdsl, još 2 pristupa netu, jedan kao backup, a drugi - optika preko frenda.
po potrebi ručno prebacujem kompove na gateway koji mi više paše u određenom trenutku.
glavni router je tp-link sa openwrt-om, to je jedini DHCP server u mreži. IP 192.168.2.1
uz njega, imam još 2 uređaja kojima je na WAN strani doveden internet i oni imaju WAN podešen kao dhcp client.
LAN strana im je u mom subnetu. dhcp je naravno ugašen. na skici se to vidi, piše crveno.
i već neko vrijeme je problem, ali sad me već iritira.
na lokaciji 3 - neovisno o tome koji gateway podesim na kompovima/mobitelima uvijek mi ide na net preko iskon vdsl-a.
na mobu ručno podesim ip adrese, stavim gateway 192.168.2.20 - i imam net preko a1 optike. odem s tim istim mobitelom na lokaciju 3, imam net preko iskon vdsl-a.
cijela mreža mi je u istom subnetu,nema rutiranja nikakvog. na lokaciji 3 imam mikrotik client na krovu, kabel do switcha, i onda ide dalje. sve je u bridge-u.
lud sam više. zašto mi se promjenom gatewaya ne mijenja izlaz na net na toj lokaciji ? na lokacijama 1 i 5 to radi bez frke.
ako netko ima magičnu kuglu, nek baci koji savjet.
tnx