Vidim da se spominje Enterprise sa Archerom, pa ću dati svoj osvrt onima koji ga nikad nisu gledali ili ga nisu pogledali do kraja. Za razliku od Discovery-a koji je meni osobno najlošiji Star trek i nema mi previše veze s mozgom, Enterprise mi je u ono vrijeme bio veliki šok u pomaku radnje jer smo dobili amerikaniziranu seriju s amerikaniziranim likovima u brodu koji teško nazaduje tehnologijom i nema niti lasere, posada se boji teleporta, a kapetan kontinuirano izbjegava borbe jer brod nikada nije bio niti namijenjen borbama, nego isključivo istraživanju, pa prema tome nije niti postojalo nešto što se zove svemirska taktika.
E sad, kada vam netko opiše seriju iz te perspektive onda odustajete od nje zauvijek. Tako sam razmišljao i ja. Prije nekoliko godina odlučio sam se napraviti star trek maraton i pogledati doslovce sve serije i igrane filmove kronološki osim Enterprisea jer se nisam mogao natjerati da ga gledam. Nakon završetka bilo mi je tako žao što je sve završilo da sam ipak krenuo gledati Enterprise sa Archerom. O kako je to bio dobar pogodak. Kada pogledate sve serijale i prisjetite se kronologije (ili uđete u povijest za one koji nisu detaljno upoznati sa star trekom) i krenete gledati enterprise onda shvatite da je to serija koja je jednostavno morala biti snimljena.
U njoj se doslovce radnja proteže od detaljno objašnjenog prvog kontakta s vulkancima, njihov rasistički pogled na zemljane kao maloumne budale, konstantnih vrijeđanja i podbadanja, Archerovih bježanja i od slabiji protivnika pa sve do ugrađivanja prvih ozbiljnijih oružja u brod kada su zemljani shvatili da istraživanje svemira ne podrazumijeva uvijek prijateljske odnose i da je oružje ponekad jedini odgovor na neuspješnu diplomaciju, pa sve do.....zamislite....nastanka federacije za što je upravo Archer najzaslužniji. Ova serija jest otkazana, ali je snimljena na način da je cijela priča ispričana bez ikakve žurbe kroz 4 sezone. Sve bitno je objašnjeno i nema nikakvog razloga da je napustite. Pregrmite prvu sezonu koja je dosta spora i nastavite dalje jer ćete puno naučiti o andorijancima i njihovoj ulozi u svemu (da ne ispadne da se sve vrti samo oko vulkanaca, klingonaca i romulanaca). Naučiti ćete zašto su klingonci izgubili rebarca u doba Kirka i kasnije su ih ponovno imali (virus koji su sami razvili). Čak ćete vidjeti i sustret s borgovima u njihovom primitivnijem izdanju (200 godina manje genocida i asimilacija u odnosu na timeline Voyagera) te kako su borgovi u delta kvadrantu dobili poziv da dođu u alpha kvadrant. Ono najbitnije, u 4 sezone svjedočit ćete naporu koji je ostvarila posada da bi se bliski planeti alpha klvadranta udružili u federaciju i shvatit ćete zašto i jedan u potpunosti znanstveno-istraživački brod poput voyagera ima izuzetno veliku warp brzinu i ozbiljnije naoružanje, a daljnje iteracije enterprisea su zapravo postajali više borbeni brodovi s teškim naoružanjem umjesto diplomatskih prijevoznih sredstava.
Da me itko pita kojim redoslijedom treba gledati star trek uvijek bih mu rekao da Enterprise pogleda zadnjeg.....i ignorira discovery u potpunosti.