View Single Post
Staro 19.07.2019., 21:18   #171
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
dojč za one koji su iza učke, odnosno znaju jezik. đaba ti nekome ovdje (poput mene npr) savjetuješ njemačku, kad mi je prva reakcija kad čujem njemački da se izrigam. zato istrijani baš i ne gravitiraju toj zemlji (neznam nikog da je baš u njemačku otišao odavde). irska (dublin), UK (london), italija (sjever), i onda gore belgija (leven), nizozemska (roterdam, amsterdam) i norveška (tronhaim) - su destinacije gdje mogu nabrojati 50tak ljudi mojih godina iz mog okruženja da su se tamo preselili , rade, i ne vraćaju se.

njemačka je baš big najn najn. radio sam u turizmu od svoje 16e, prošao trgovinu i rad s gostima, i iako su kao nacija OK, jezik im je gori od češkog. frend iz labina je prošao cijeli svijet, od sjevera europe do kube i meksika (ok nije bio u istočnoj europi), i kaže da može sve progutati ali kad čuje njemački se naježi. drago mi je da toliko naših ima posao gore ali , neka, hvala.

frend iz gimne, kasnije fer završio i specijalizirao automatiku - radi u brodogradnji u nizozemskoj za nevjerojatne uvjete, plaća oko 3500 eur (neznam neto ili bruto), stan i auto od firme (svi troškovi održavanja plaćeni), a radno vrijeme 9 sati dnevno pon-pet. od negativnih stvari priča da su nizomemci negdje na razini robota, ne komuniciraju sa strancima, u 3 godine šta radi gore nije se sprijateljio s jednim jedinim nizozemcem. ako i idu van na pivo svi skupa, svatko plati svoje.
našao je neko exyu društvo s kojim se muva, ide po nevjerojatnom broju koncerata (češće je na jazz / rock / metal koncertima nego ja na cugi u gradu) ali nije zadovoljan životom. ne može nać curu, nema neku ozbiljnu ekipu, i cijelo to okruženje je dosta negativno.

kaže da mu je plan radit gore dok ide, još 10-15 godina, vratit se ovamo, sazidat kuću, imat 3 apartmana i u jednom stanu živit, i raduckat lokalno laganini.

xlr - daj si ti montiraj tu kućicu prije nego ti žena rodi. kolega s posla se selio iz podstanarstva u svoj stan sa 1 klincem i drugim na putu, i kaže da je to bilo njegovih najgorih 2 mjeseca života. papiri, radovi, uređenje, radnici, stvari... niti si tu niti si tamo, a računi za oba stana stižu, pa vozi tu vozi tamo. lud je bio.

edit - ne kanim se dalje uključivati u raspravu da li ostati ili ne, ovo je čisto bio post kao komentar nekoga tko je odustao od odlaska, a čija je gotovo kompletna ekipa vani. možda jer sam se snašao i jer mi naša klima i stanje u državi ne smetaju previše, odnosno ne opterećujem se njima. da sam nezaposlen duže vremensko razdoblje, krenuo bih opet u to razmišljanje, ali ako sam duže vremena nezaposlen problem bi bio u meni, a ne u poslodavcima. zadnje 2 godine ovdje ne nemoguće nać dobrog radnika. u smislu - zainteresiranog, proaktivnog. ne mora radit 10 sati niti izmišljat gluposti, ali daj brate nemoj čekat da ti netko šapne šta da radiš a vidiš da posla ima.
no zbog cijena u HR, odmah se očekuje plaća 7 soma kuna. friško s faxa, ili čak samo VŠS, ajmo ispod 6 ne radim.

konkretno - meni je do posla 3 minute od doma. budim se u 7.30, u firmi sam u 7.50, napravim kavu, i upalim komp prije 8. kad sam tražio posao, imao sam ponudu za sličnu stvar ali 40km dalje, uz nešto višu početnu plaću , plaćene putne i flexy radno vrijeme. rađe sam uzeo ovo gdje sam sad, čisto jer mi tih sat, sat i pol znače više. i imam pogled na more s radnog stola.

Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. 19.07.2019. u 21:34.
jp_rv je offline   Reply With Quote