Tema: Gramofoni
View Single Post
Staro 19.07.2019., 20:18   #76
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor jean luc Pregled postova
Pa objektivan problem je što - zbog principa rada - postoje dobre šanse da takav "stroj" izgrebe ploču, što je nažalost nepovratno......
Obzirom da je cijena ovog iz Lidla otprilike kao 3 nova LP-a, mislim da se stvarno ne isplati ni pokušavat, osim možda u smislu uređenja stana, tj. ako ne misliš stvarno puštat ploče.
Zapravo ni rabljene ploče više nisu jeftine, osim ako su uništene sličnim mašinama.
Moram priznati da nisam nikad kupovao nove ploče... Kupio sam ih dosta polovnih (pogotovo u zadnjih godinu dana), gdje je prosjek bio nekih 40-50ak kn po ploči tako da ne mogu komentirati cijene novih ali tržište rabljenih je još uvijek relativno pristupačno.

E sad, tu dolazimo do cijene samih gramofona, koje su dosta paprene i brzo idu prema gore. Najjeftiniji "bolji" gramofon za početnike je vjerojatno Audio Technica AT-LP60, a taj se prodaje od 1,000kn pa na više. Stoga razumijem zašto netko (tko želi nov uređaj) razmišlja o nabavci ovog "Lenco" TT-11 ili Crosley Cruiser-a.

Veliki broj ljudi zagovara kupovinu polovnog, preko oglasnika ... međutim tu dolazimo do ozbiljnih problema. Naime, 99% onog što je na prodaju je precijenjeno. Traže se ozbiljni novci za nešto što realno vrijedi dvostruko manje. Glavni razlog tome je najvjerojatnije životni standard, ljudi prodaju isključivo zato da mogu platiti račune, a ne zato što im "smeta" ili zato što im je "višak" kao u razvijenim zemljama. Kao rezultat, oglasi ostaju neprodani mjesecima (pa čak i godinama), ali cijena usprkos tome ostaje ista.

S druge strane, veliki broj starih uređaja treba servisirati. Znam to iz osobnog iskustva, popravljao sam gramofone od Kenwooda, pa do Thorensa. U stvari, rekao bih da je upravo Thorens jedan od najproblematičnijih koje sam imao prilike popravljati ... radio sam na TD110 koji je po njegovom vlasniku bio "potpuno ispravan, samo što je stajao godinama na polici". U stvarnosti međutim, na njemu nije bilo stvari koja je radila OK, od ležajeva motora, puknutog činča, pokvarenog on/off prekidača, nove igle, remena, pa sve do podizača (lifta) tonske ručice. Cca 5-6 dana posla, i to za nekog tko zna što radi (i u takvom poslu uživa). A sad zamisli nekog tko nikad nije promijenio iglu ili zvučnicu, i koliko bi takvu osobu koštalo da napravi "generalku" u obližnjem RTV servisu, gdje je radni sat oko 150kn... Istina da bi njima trebalo puno manje, ali pod koju cijenu?
  Reply With Quote