pratim temu i iako sam dignuo ruke od odlaska, pred 4-5 godina sam čak i razmišljao da se maknem. iako nisam daleko dogurao ni sa tim razmišljanjem, imao sam (i imam još uvijek) free smještaj u barceloni , jezik kužim jednim dijelom jer je sličan talijanskom, ali kod njih je situacija sa radnim mjestima možda čak i gora nego kod nas. frendovi koji su tamo su tražili , naravno i našli, ali kako je tamo sve fokusirano na turizam, susreću se sa istim problemima kao i ovdje - niske plaće, težak posao, prekovremeni odnosno nedefinirano radno vrijeme (piše se jedno, radi se drugo)... smještaj koji je i kod njih problematičan osim daleko od grada . kad se sve zbroji i oduzme, plaća u turizmu im je neto oko 1000 eura. (neznam za ozbiljnije poslove u IT sektoru, jer nitko se od njih time ne bavi). frend koji je accounting manager u jednoj omanjoj firmi ima cca 1700 neto, ali i radi po 9-10 sati dnevno. to nije život.
ovdje, netko tko ima riješeno stambeno pitanje i nije u kreditu, a zaposlen je, ne vidim razloga da ode.
recimo u familiji, radimo stari i ja. stara je doma i bavi se apartmanom. ja sam si iznajmio stan po fer cijeni i ne živim kod mojih već neko vrijeme, i sad sam u postupku da si sagradim kućicu na parceli do kuće od staraca (jer ono, imam već parcelu).
jednom kad si riješim vlastiti smještaj biti će još lakše.
s time da za sada, zajednički život s bilo kim ne planiram, a djeca su no go.
a nažalost, od ljudi s kojima sam imaš u gimnaziju , ostalo nas je 5-6 u hrvatskoj. od tih 5-6, ja i 2 frendice radimo u istom gradu, ostali su se preselili u zagreb.
od kolega s faxa, tj od onih koji su fax završili samnom, samo nas je 4 ostalo u hrvatskoj, frend radio u uljaniku dok nije propao, pa se prebacio u neku drugu firmu, i 2 cure koje neznam točno di rade ali su u krugu od 30tak km. žalosno. bilo nas je 85 na 1. godini, a na zadnjoj 12.
koliko god ne želio priznat, puno ljudi s kojima sam odrastao i družio se 10tak godina (da ne računam one s kojima sam išao u osnovnu) više nisu ovdje i teško da će se ikad više vratiti.
da li je baš toliko drastično bolje vani - i da li zaista ne bi uspjeli naći posao ovdje, teško mi je zaključiti.