Mislio sam konkretnija pitanja, ovak mogu reci super
No ukratko:
- tesko je dobiti dozvolu i dalje za nas, morate naci firmu koja ce htjeti prolaziti kroz to; ako uspije vjerojatno je da cete dobiti jednogodisnju L (koja se uredno produljuje, ali familija nemre raditi, teze naci stan itd.)
- sve je uzasno skupo (oko Zuricha recimo stan ~2000CHF prosjecno), ali place su super pa ne znam nikoga kome je problem (manje-vise svi koje znam rade u software/dataanalysis/itd. poslovima, gdje su place pogotovo odlicne)
- u takvim bransama je obicno engleski dovoljan
- njihov njemacki je puno drukciji od normalnog njemackog, ali nije nuzno nauciti ga cak ni ako se trazi njemacki (normalni njemacki je ok, i svi ga govore)
- super je za penzionerski stil zivota

nadje se i zabave, ali neka kulturna dogadjanja su obicno rijetka, i na steroidima (nedavno je bio ZuriFascht, odrzava se jednom u 3g, bilo 2 milijuna ljudi...)
- s obzirom da smo na poslu manje-vise svi stranci, a i da imam puno prijatelja s faksa ovdje, nemam bas puno kontakta sa svicarcima, ali oni s kojima imam su svi normalni i ok; medju mladjima nema netrepljivosti prema imigrantima
- imati djecu je skupo. Mislim da je Svicarska kontinuirano rangirana medju najgorima na svijetu po pitanju uvjeta za roditelje (kratki porodiljni, jaslice su cca 2000chf/mj....). Isto tako djeca bi trebala uciti svicarski njemacki, jer kasnije bude problema u skoli
Za francuski dio ne znam bas puno. Eto, okvirno je to to