Da i ja nadodam svoj senf u ovu pricu
S tim da moram u startu napomenut da njemacki pricam kao hrvatski jer sam se gore skolovao do 6og raz.
2 god u Munchenu, rwd u helpdesku jedne banke. Banka je napola u "drzavnom" vlasnistvu, pola privatizirano. Tako da neradnika, kao i u nasim drzavnim firmama, ima i u toj banci.
Placa cca 2k eu, neto. Bruto 3000. Porezna klasa - ona najgora.
Stanove nac u Muc - inace koma. No ja sam u te dvije god svaki stan nalazio u roku tjedan dana (vise srece nego pameti?)
Zasigurno mi je pomoglo sto mi se u nagladnku ne cuje da sam stranac nego zvucim kao jedan od njih (+ nisam tamne puti jer bjezim od sunca kako god stignem

)
Koliko mi je ostajalo? Pa cca 800 eu svaki mj., nakon svih troskova (stan, rezije, hrana, prijevoz). Jer sam jedno vrijeme bio s frendovima u stanu, nas 3. Pa se razbiju troskovi. Nismo bili u centru grada, cak je bio blizi aerodrom nego centar. No povezanost s-bahnom (vlak), je top, pa nije bilo problema.
Vratio se u hr, jer mi je falilo drustva i određenih ljudi (socijalni zivot mi je u hr bolji) da dovrsim faks pa trazio neki posao, za prvu ruku sad radim za 4k, ostaje mi cca 2.5k nakon goriva+marende
Da radim ovdje za 7k+, ne bi razmisljao ici vani.
Ovako, trenutno, me naravno vuče. No pokusat cu pritrpit jos pa nac nesto bolje.
Posao sam nasao preko oglasa, online. Nas mentalitet kada sam se zaposlio gori: "ko te ubacio?" :facepalm:
Edit: gore se puno lakse napreduje, da sam ostao jos godinu, mogao sam (potvrdeno nedavno s bivsim poslodavcem) napredovat, i to nelose.. Gore se ne pita i ne gleda tko ti je osoba x. Ako znas, pokazes se, ides naprijed.
Ovdje na dane , za ovu placu, ne zelim izac iz kreveta :shrug:
No, nadam umire zadnja. Bit ce bolje, ako ne, bit ce mene opet u njemackoj