Da sam ostao u hrvatskoj, kao terenac automaticar imao bi za slicne uvjete kao sad imao cca 10-15t kn, za cijelo vrijeme po terenima imao bi 20-25t kn i dosao bi do stana do 30e, te bi bio skucen i bezbrizan sto se toga tice. Kad bi mi bio prioritet doci do stana. To mogu i u njemackoj jer su place cca 3 puta vece, koliko su i usporedive nekretnine skuplje.
Ali meni je do ugodnog zivota bez brige i pameti. Bez stresa, di se zna tko pije tko placa. Ima u njemackoj firmi koje su katastrofa po organizaciji (moja prosla), ova trenutna je kao svicarski sat. Da mogu doci s posla doma u 15h i imati volje za nesto a ne biti umoran. Ili u 13h ako mi se danas ne radi. To sad imam u 50% vremena. Druga polovica su tereni di skupljam novcice. Kad ih skupim polako dovoljno, uz pristojan work life balance i kad dodjem do toga da znam gdje zelim zivjet, onda cijelo vrijeme lagano.
Posao, radim stvari koje tesko da bi vidio da radim u hrvatskoj. Radi se polako i lagano ali zna se sta se radi. Efektivno nisam nikad manje radio nego sad. Mogucosti napredovanja i mjenjana radnog mjesta neogranicene i lako dostupne. Neusporedivo.
Standard je druga prica. Ostane puno vise novaca kad se odbiju osnovni zivotni troskovi, a cijene u ducanima su jednake. Usluge, druga stvar, ali odem u ovlasteni mercedes, platim satnicu od 144€ i ne dira me, u hrvatskoj bi morao mislit i opterecivat se s tim gdje i kako bolje proci. Izlasci, tu odvedem zenu na veceru, platim 70€ i ne gledam restorane po cijeni. Godisnji, ista prica.
Plus zdravstveno i mirovinsko, nema cekanja, sve pokriveno, kakva takva buducnost. Mozda i do mene dodju djeca, a po zeninoj prici kako i sto prolaze zene u hrvatskoj i u njemackoj je razlika nebo i zemlja. Jednom ce doci i vrtici i skole. I djeca ce jednom morati traziti posao, i tu ce im opet biti lakse i bolje.
Onda svakodnevna zajebancija u prometu u hr. Birokracije ima tu kao i u hrvatskoj, ali znas kako i sta ide, nema ftjp.
Korupcije, parazita, socijale i danguba, ima i tu u jednakom postotku. Ali tu puno manje utjecu na mene.