Nisam dev, ali imam iskustva iz de, pa da napisem koju recenicu jer je moje iskustvo totalno drugacije od tomekovog.
Ugl, radim kao automaticar (plc-elektrotehnika) vec evo 3 godine. Placa je solidna, osnovna mi je cca 60k godisnje brutto. Porez je brutalno visok ako imas iznadprosjecnu placu. Netto ispadne cca 3k mjesecno (+ regres 100%, + do 55% bozicnica, ali se oporezuje jos jace). S prekovremenima i terenima (50% tereni, samo eu) mi je prosjek zadnjih mjeseci cca 4,5k na racun. Lako i daleko se napreduje, prije 3 godine (friski s hrvatskog faksa) sam poceo s 1,8k u losijoj firmi i jos imam mnogo potencijala prema gore.
Radni uvjeti, top. Radim u jednom koncernu u industriji. Osnovno radno vrijeme je 35h tjedno. Maksimalno smijem raditi 10h dnevno, 55h tjedno, iznad toga se dobivaju opomene. Dok sam u firmi klizno radno vrijeme, kad god mi nesto treba samo se javim sefu da idem negdje nesto obaviti i nikad nisam dobio odbijenicu. 30 dana godisnjeg, prekovremene mozes isplatiti ili mjenjati za dodatne slobodne dane.
Kao stranac bez pravih (njemackih) referenci se tesko upada u ozbiljniju firmu. Kao dev mozes proci i samo sa savrsenim engleskim, inace se mora znati dobro (tecno) njemacki za bolji posao. Poceo sam u losijoj firmi, skupio 2 godine iskustva pa sam mogao birati di cu. I eto me tu di sam.
Sto se tice zivota, s zenom uzivam, stigne se sve, cak i previse aktivnosti za mene. Njemci su ok prema tebi ako znas i ucis njemacki. Na terenima se svaki dan moze izaci s kolegama (vecere, izlasci, izleti). Cesto bude i teambuildinga, odemo mi ekipa s posla na pice, karting, rodjendane.
Stanovi, firma mi je trazila ovaj di sam sad, bio uvjet s moje strane na razgovoru za posao. Placam povoljno za usporedivo u ovom okruzenju. Dvosobni sa svime cca 900€. Za okolicu stuttgarta cist oke.
Sto se tice drustva i politike, uhljeba ima koliko i u hrvatskoj. Ali nisu toliko pohlepni i mentalno ograniceni. Promet u usporedbi s hrvatskom fenomenalan. Divljaci su marginiralizirani i nemaju pravo glasa. Ako se izbjegavaju ghetta i centri gradova, zivot je miran i ugodan. Djeca i zenske su prerazmazeni. Te stanovi i kuce brutalno skupi za kupit.
Sto se tice trazenja posla, mogu napisati par ideja i prijedloga ako ti padne na pamet ozbiljno ici.