Ako si u IT-u, i zivot u RH ti generalno odgovara, samo bi htio to sve sa malo manje birokracije i korupcije te malo vecim standardom i boljim prilikama, razmisli o Poljskoj.
Imao sam startup i zivio skoro 3 godine u PL, i ostao bi sigurno u PL da mi se roditelji nisu odselili u DE. U tom trenutku sam imao super ponudu za posao u Zagrebu (.Net dev sam inace) + kuca koju su roditelji izgradili je bila prazna, tako da...
Anyway, ono sto me fasciniralo sa Poljskom je da je zivot jedno 20ak% jeftiniji nego tu (sto stanarina/rezije, sto namirnice u ducanima) a s druge strane, place u IT-u su cudo. Kad sam napustao Poznan, niti jedna ponuda koju sam imao kao .Net developer sa malo vise od 3 godine iskustva nije bila ispod 10000 PLN netto (to je oko 17k HRK netto). IT u Poljskoj je imao problem da su im svi koji su valjali odlazili u Njemacku, a s druge strane su povlacili EU fondove, pokretali startupove i software houseve. Tako da su poceli nuditi jako dobre place za developere koji su valjali kako bi ih zadrzali u PL. Pa eto, potencijalno razmisli i o Poljskoj, pogotovo ako ne znas Njemacki, Poljski ce ti kud i kamo biti lakse za pohvatati (na prvu zvuci grozno, ali je jako slican Hrvatskom).
E sad, otkako sam se vratio (ima vec 3+ godine) u par navrata sam si stavljao na papir ponude koje sam imao vani, i jednostavno nema ekonomske racunice (meni, koji ne placa stanarinu, vec samo odrzavam kucu i placam rezije) da odem van u gradove iz kojih dobivam ponude (Stockholm, Zurich, Munchen, Hamburg, Berlin uglavnom). Problem kod tih velikih gradova su cijene zivota. Takodjer, pazi se, svabo kad nudi 5k-6k EUR, to je brutto. Meni (neozenjen, samac, bez djece) koji upada u Steuerklasse 1 (porezni razred) od tih 6k EUR brutto (a rijetke su takve ponude, obicno su izmedju 4.5k-5k EUR brutto, no eto, zbrog racunice) ostane 3.3k EUR mjesecno. Stan u bilo koja od ta 3 grada bi placao od 800 do 1100 EUR, i to ono, jednosoban stan, 30ak kvadrata negdje na periferiji grada (to mi je jako veliki downgrade naspram sad). Nakon toga jos rezije, hrana, prijevoz, izlasci… i od 6k EUR brutto, na kraju mjeseca ostane ni 1000 EUR ustede u najboljem slucaju, a to uspijem i ovdje, s tim da ovdje imam i auto, a u ovim gradovima o autu ne bi ni razmisljao jer se ne isplati.
Pa eto, dobro razmisli o svemu. Ima prednosti otici van (sto se birokracije tice, mozak sam odmorio dok sam zivio u PL, nitko mi nikad nije rekao "Fali ti jos jedan papir…") no nije toliko velik upgrade naspram zivotu u RH ako si u IT-u.
Jos da dodam, proputovao sam dobar komad Europe, zivio u dosta gradova po mjesec/dva od 2009. i znam IT ekipe svugdje, pa ako te zanima neki specifican grad, slobodno pitaj
EDIT: Takodjer mozda nesto sto mi se cesto desava, a vjerovatno ce te zanimati. Obicno kad mi se netko iz vana javi na LinkedIn, zahtjevam nerealnu placu (10k+ EUR netto mjesecno) ili zahtjevam placu + da mi osiguraju kucu sa dvoristem. To radim iz dva razloga: 1. da ih se rijesim i 2. ako netko to stvarno ponudi, onda mi se isplati ic van bez razmisljanja
E sad, cesto mi se desi da mi kazu "Ma 10k EUR netto nije problem, kad mozemo poceti sa interview-om?" i onda krenu tech interview-i koji traju sve do trenutka dok mi ne postave pitanje na koje ne znam odgovor napamet iz glave (a to se zna oduziti po par sati, u par navrata sam namjerno odgovorio krivo samo da ih se rijesim) i onda bude "Ufff, za 10k EUR netto smo ocekivali da to znate, pod ovim okolnostima mozemo ponuditi max. 3.5-4k EUR" lol. Uglavnom, pazi da ti ekipa ne krade dzabe vrijeme, izigravaju cicije i nude puno manje nego si inicijalno ocekiva