View Single Post
Staro 18.07.2019., 16:47   #136
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Master_Hrc Pregled postova
Zivim sa skvo u svom stanu, imamo auto, imam i bebolina od skoro 2 godine (njih bih takionak povuko cim to krene), imam sve od namjestaja, 5.1 Denona pa do PS3, PS4

Definitvno sam za EU, nekako naginjem AU i DE.
IMO u Hrvatskoj je super ako imas love, doktora i pravnika frenda i najbolje od svega ako ih netrebas ali jednostavno mi se vise bljuje od ljudi, mentaliteta, politike, jednostavno
mi mindset vise ne odgovara i spreman sam za neke promjene.
Nebih sada da razglabamo o tome da ne odemo u offtopic.
Za AU nemogu pričat jer nikad nisam bio tamo. Ali DE - mogu. Prošao sam Ludwigshafen, Dizeldorf, Hannover, Ratingen, Berlin. Stacioniran sam u Minhenu već cca godinu dana i radim kao DevOps Inženjer. Ukratko - Njemci znaju samo za rad, rad i rad, dobijes sve fino plaćeno. Ako ti poštuješ Njemce i njihovu kulturu i znaš jezik - prihvaćaju te ko svog. Ima onih čudnih ali u tu grupu više spadaju naši ljudi (područje bivše Yuge). Smijem radit naravno samo 8 sati (sto je normalno naravno i poželjno) , prekovremeni se ne plaćaju, nema božićnice i sličnih sitnica na koje smo tu navikli (opet - i to je ok, ne smeta me). Problem je stan. I to usrano velik problem. Ili ih nema ili su skupi (računaj jednosobni cca 600-700 Eura mj. + režije cca 100 Eura). I ne - zaboravi da ćeš sa ženom i djetetom biti u jednosobnom stanu - trebaš barem 2,5 sobni stan. Zakonski. Cijene? Minimalno 1500 Eura mjesečno. Ako uspiješ nać nekoga tko će primit obitelj sa malim djetetom - ja to pokušavam vec godinu dana (klinac je sad 3 godine star). Da složiš to u kontekst - radim u firmi koja iznajmljuje svoje IT radnike drugim firmama - početna plaća 3000 Eura Brutto (35k godišnje - računaj 1890 Eura Netto sa poreznom klasom 3 (birokracija je problem za sebe, HR je mila majka prema ovom ovdje)). S obzirom na cijenu života - 3000 Eura u DE ti je ko 1000 Eura doma. U Njemačkoj je IT najjači u 2 grada: Minhen (općenito Bavarska) i Hamburg. Dali mi je žao što sam gore? I da i ne. Iskustvo koje sam skupio tu nebih tak brzo. No razdvojen život je banana. Iskreno - ako bih doma mogao imat placu cca 6-7k kuna i radit ovaj posao i da mi žena moze nać posao - nebih pomišljao selit se van. Što se tiče negative koje si naveo - ovdje ima toga također. Ne toliko izraženo možda ali - ima.
tomek@vz je offline   Reply With Quote