Citiraj:
Autor dyas
ovo izgleda ok
pitanje, kako to mogu spojiti na pc ? imam zvucnu sa normalnim banana izlazom ?
|
Tipično stereo jack na činčeve kabel ili digitalni izlaz.
Citiraj:
Autor dyas
steta sto ne mogu negdje probati da cujem...
bio sam kod kolege, ima logitech z506 (novi 1000kn) surround, na pc preko zvucne kartice, slusao sam neki simfonijski orkestar i to je brutalno dobro na surround zvucalo, dirigent se prelijevao po coskovima sobe...neko cello odsvira tih ton na straznjim zvucnicima koji se samo prelije u glasni ton na prednje zvucnike, ko da proleti zvuk pored slusatelja
|
Nije mi baš jasno što si čuo jer u takvoj glazbi uglavnom nećeš naći takvih "jeftinih" efekata, odnosno surround bi tu šljakao samo u formi ambijenta i reverba hale u kojoj se svira.
Citiraj:
Autor dyas
buduci ne mogu nigdje testirati isto na hi-fi, vjerovat cu vam da je bolje i koliko citam, trebalo bi biti bolje barem sto se tice srednjih i visokih zvukova ali mi nije jasno kako bi dva zvucnika izvela predhodno navedeni efekt, probao sam istu stvar na slusalice i nije to to... sve je nekako kao 2d u odnosu na neki 3d zvuk
ali opet za druge stvari, cudno su mi zvucali vokali npr... dobro se cuju ispred prednjih zvucnika ali u sredini sobe ili ispred straznjih se gube...
straznji su kao svirali bez vokala, ne znam kako to logitech izvede buduci muzika nije bila surround... bio je flac format, epica - the divine conspiracy
s jedne strane mi se svidja a s druge strane ne, npr na slusalicama je zvuk cisci i lakse se raspoznaje dok je na tom surroundu bolje rasporedjen ali nekako mutniji
|
Radi se o nekom DSP processingu koji rastavlja stereo glazbu na surround po svom algoritmu. U tom slučaju će i pozornica biti najčešće koncipirana tako da vokali dolaze uglavnom iz centralnog zvučnika (rijeđe lijevog i desnog). Ne znam kako to logitech izvodi, ali AV receiveri uglavnom imaju neke prilično solidne formate za upkonverziju i to prilično dobro zvuči, ako ti se tako nešto sviđa.
A razloga što je mrljavo može biti više, možda format, možda zvučnici, ali najveći krivac će biti prostorija, jer se uobičajeno da za surround prostorija bude mrtvija nego za stereo reprodukciju. Plus zaboravio sam navesti i smještaj zvučnika, npr ako imaš jednostavan sustav koji nema kalibraciju (namještanje glasnoće, udaljenosti zvučnika itd), svi bi zvučnici trebali biti jednako udaljeni od tebe za najoptimalniji doživljaj.
Najmanje ćeš se namučit sa stereo sustavom, ali ako planiraš nadogradnju onda neki AVR + stereo par su dobar početak.