Meni se čini da bi ovo s fejsbuk Librom mogao biti početak kraja bitcoina i altova.
Ovako, postavite si par pitanja...
Zašto je za početak kripto uopće nastao? Mislim da je to svima jasno, htjela se napraviti globalna valuta s kojom će se instantno moći plaćati bilo gdje na svijetu i trenutačno slati lovu prijatelju na Novom Zelandu jer nema para za platiti hamburger.
Onda se zapitajte gdje je tu BitCoin zapeo... nisu ga priznale države kao način plaćanja, bankarske institucije ne žele imati posla s njim, ukratko isplata prodanog BTC je komplicirana i opet nije trenutačna. I da je frend na Novom Zelandu, i da mu pošaljem BTC, opet mora smisliti način kako do keša ili tražiti BTC bankomat.
I onda imamo Libru koja će biti na blockchainu, a podržavaju je i Visa i Mastercard, Facebook, Paypal, eBay i svi živi. Pošalješ frendu na Zelandu 20 dolara preračunato u Libru i on može dignut novce odmah. E to je posao koliko god mi nehtjeli tu centralizaciju.
Nažalost puno je više onih koje boli dupe kako je taj novac došao u njihov džep i tko je sve vidio kuda je taj novac išao i kako ga je pošiljatelj zaradio nego onih koji paze na privatnost i podupiru pravi kripto. Ako Libra zaživi, lako moguće da pravi kripto ode kvragu.
I da, naravno da će Libra biti stable-coin, ali to se i očekuje od takve valute.