Temeljno je pitanje u ovakvim slučajevima što će biti izvor zvuka, i koliko je velika soba u koju će biti smješten sustav. Ako možemo pretpostaviti da većina onih koji bi počeli s nekim malo boljim audio sistemom i nema neki izvor osim računala, televizora, telefona - odnosno neke digitalije, trebalo bi gledati pojačalo sa nekim od digitalnih ulaza.
Najjeftinije pojačalo sa digitalnim ulazima koje sam ja našao na našem tržištu je ovaj Tangent Ampster II:
https://audiocinema-art.hr/shop/hi-f...-ampster-bt-ii
Imao sam svojevremeno jedno Tangent pojačalo, i to je bilo solidno izrađeno i zvukom kvalitetno pojačalo, pa mogu pretpostavit da je i ovo slično tome - naravno, nisam slušao ovaj konkretan model al vjerujem da je u okviru "OK" kvalitete. Na njega se da spojit TV preko optičkog ulaza, nešto preko Blututa (računalo ili telefon), i još ima analogni ulaz za nešto što se možda nabavi kasnije.
Na cijenu tog pojačala, taman u okviru najniže klase komponenti, stanu neki osnovni zvučnici cijene do cca 2.000 kuna.
Za prosječnu sobu od 15-20 kvadrata trebalo bi uzeti zvučnik sa barem 13cm bas zvučnikom, dok će za manje sobe biti OK i oni sa 10 cm basom - a tih ima više u toj cjenovnoj kategoriji.
Za zvučnike će, dakle, biti potrebno malo potražiti po akcijama i ponudama - u toj cjenovnoj klasi će većina njih biti solidna i otprilike tu negdje, uz neke manje razlike (čak ne nužno ni kvalitativne).
Ovo pojačalo gore ima i izlaz za sub, ako se krene u 2.1 smjeru. To će naravno otići izvan granica najeftinijeg komponentnog sustava - ovog od recimo 500tinjak eura, jer će solidan sub koštat neke novce.
Druge opcije uključuju jeftino pojačalo bez digitalnih ulaza (DAC-a) no može se i tim putem al ja tu ne bi računao na kvalitetan analogni izlaz iz TV-a ili računala. Preporuka je svakako neki DAC za digitalne izvore zvuka.
Isto tako, slobodno pogledat ponudu kineskih digitalnih pojačala i DACova sa web-trgovina, kvaliteta toga je sasvim solidna za male novce - no to ne vrijedi baš za zvučnike, prema mom mišljenju. Zvučnike ili od poznatog proizvođača (može i iz ponude naših dućana) ili naći neki dokumentiran DiY projekt odnosno kupit zvučnik u kitu.
Posljednja opcija je naravno kupit nešto polovno, a tu bih ja generalno pazio da ne uzmem nešto iz prapovijesti - recimo do desetak godina starosti garantira da će te komponenta još dovoljno dugo uveseljavat bez nekih problema, naravno ako ti prodavač ne ostavi dojam nekog tko je svoj hi-fi cijedio bez milosti