mozete pretraziti stare postove, vec je bilo dosta govora o kupovini na ebayu i opcenito uvozom robe preko carinarnice u branimirovoj.
Sluzbeno se moze uvesti robe do protuvrijednosti 60kn (S postarinom) bez placanja poreza, te ukoliko je ta roba poslana kao poklon, onda do protuvrijednosti 300kn. (ovo pise negdje u carinskom zakonu)
Nesluzbeno, meni su jednom na ski goggle koje sam platio $50 s postarinom naplatili jos 260ak kn poreza i ostalih dadzbina. A drugi pak put su mi progledali kroz prste i na Dremel od $200 nisu naplatili nista
tako da ti uvelike ovisi o dobroj volji tete u carinarnici. No prilikom proracuna koliko ce te to izaci, budi spreman na najgore (22% poreza, 50kn troskova carinjenja, 20ak kn biljega i sl., i carina ako se primjenjuje.
Naravno, i iznos postarine ulazi u oporezivi dio.
E sad, vecina malih prodavaca i Kinezi ce ti na carinskoj deklaraciji napisati da je to poklon, i da je vrijednost xx puta manja od stvarne. No ako narucujes od ozbiljne (vece) kompanije, oni ce ti ispostaviti racun u paketu na kojem pise koliko to vrijedi.