Citiraj:
Autor Manuel Calavera
Točno to. Ono kriv je sovjetski savez, partija ovo-ono - a debili je koristili do faking 2010 god. !!! Nalazim različite podatke do kad je radila, ali uglavnom još godinama nakon pada SSSR-a... Mjenjaju se imena partija i država no na kraju ljudi su i dalje ista pohlepna govna...
BTW kako je uopće moguće da su išli tamo raditi? Koliko su ih plaćali i dal su zaginuli?
|
Jes, baš me zaintirgiralo pa sam malo čitao.
Navodno je radijacija bila najveća u neposrednoj blizini, na onim krovovima gdje su se razletili djelovi reaktora i oko reaktora. Sanacijom toga i izgradnjom sarkofaga radijacija značajno je smanjena i ostali reaktori su mogli nastavit normalno s radom. Exclusion zone je proširen i ljudi su uglavnom dolazili i dolaze iz nekog drugog mjesta van zone gdje se većina iz Prypjata preselila, kolko sam skužio. Malo duže commutanje do posla i gg.
Nije se prestalo s radom jer je potreba za energijom i dalje postojala, a nije bilo drugih izvora.
Reaktor 2 je ugašen 1991 nakon požara i to je ostala trajna odluka nakon razmatranja dal će ga opet vratit u pogon

. Reaktor 1 je ugašen 1996, a 3 2000. Dekomisija će trajati još do 2020-2022 što znači da još uvijek dosta ljudi radi tamo, a imaju i organizirane turističke ture po elektrani, pa čak i po djelovima povezanim s reaktorom 4, unutar sarkofaga

. (
https://www.youtube.com/watch?v=_4siRRMN4Nk
)
U seriji je to dosta dramatizirano (npr na kraju su napisali da su svi na "bridge of death" pomrli iako je to samo urbana legenda) i nisu se dotakli ostalih reaktora, sarkofaga, rada tamo nakon sanacije itd. Ali da, nekak sve skupa dost čudan osjećaj ostavlja saznanje da se tamo i dalje radilo, kao i danas (iako sada reaktori više ne rade)