Citiraj:
Autor Manuel Calavera
|
Ovo o cijeni sam već pisao jer su odmah rekli i prije ove izjave da cijene x570 ploča kreću od 200-220$ na više, u kn cca 1600-1800kn plus. Dakle za 2k kn kupiš entry lvl x570. Treba još vidjet po testovima što taj čipset u odnosu na bpr x470 donosi. Znam za PCIe 4.0, ali realno, normalnom korisniku je i 3.0 i više nego dovoljan za nvme, a što se tiče grafike tu već i bez testova znamo da neće biti razlike.
Ova Asrockica košta ravno 1000$ pa ko voli ...
Apropos rasprave o kulerima, davnih dana sam preko frenda uzeo neko vodeno iz kućne radinosti i zakalemio ga na Bartona (dakle pred nekih 15ak plus godina). Mislim da je pumpa bila od nekog akvarija stavljena u tuperware posudu (

), a sam hladnjak je bio od stojadina (grijanje kabine mislim) gore vent mislim 8cm i blok je bio od čistog bakra (baš je bio kvalitetno napravljen). Mislim da ga je radio neki Slovenac, ali stvarno se ne sjećam. Frend je to kod sebe koristio u kombinaciji sa peltom (
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermoelectric_cooling), ali ga je zezala vlaga. Ja sam to koristio direkt na proc. Prvih par dana mi je proc ulazio u win na 2,8ghz (ovo je za Bartona bomba), ali je brzinski degradirao, mislim da sam ga poslije držao na 2,5ghz (ploča je, naravno NF7-S, fun fact, još uvijek imam taj komp i radi

). Ugl, primjetio sam da npr prvih sat-dva drži jednu temp, nakon toga postaje sve toplije i toplije do doređene temperature, buka je bila velika, ta stalna opasnost da negdje procuri i skuri sve...Ugl zamijenjeno sa TT volcano 12 koji isto radi i dan danas.
Tada sam za sva vremena prekrižio vodena, a danas ne bi stavljao ni neke grdosije od 800+gr da mi krive ploču (mislim na zračne kulere), nego nešto normalno ala freezer 33 ili slično (na sadašnjem kompu imam intel stock sa bakrenom jezgrom i smanjenim br okretaja).
I ovo što kaže, čuo sam i ja da su ti corsairi i ostali AiO teško smeće, baš nedavno su i HU nešto pričali o tome da bi se trebali mjenjat nakon cca 1-2 godine upotrebe...super trajnost
EDIT: Našao i sliku svoje skalamerije (Tada mi je samo OC bio bitan :P)

: