Citiraj:
Autor jp_rv
tebi je samo bitno da taj Y kabel NE duplira spoj, nego da se 4 dolazne žice granaju na način da 2 žice idu u jedan "krak" a druge 2 žice u drugi "krak".
jer ti kažem - imaš malu atenuaciju, ali i mali signal.
mala atenuacija = blizina centrale i velika potencijalna brzina (manja vrijednost je bolja)
mali signal = smetnje, loš spoj, interferencije i mala brzina. (veća vrijednost je bolja)
|
Sjećam se kad sam prije 2-3 godine spajao taj lan kabel u novu modularnu utičnicu, da sam mislim stavio na prva dva pina plavu-bijelu žicu , a na pinove 3-4 stavio narančasto-bijele žice, nekako sam išao logički DSL i povratna veza za TEL kako sam spojio i u modularnoj utičnici. Kad sam to spojio sa Y kabelom koji sam ja napravio nije htjelo raditi, a sa Y kabelom koji sam dobio uz fritz je sve normalno radilo. Onda sam skužio da tvornički Y kabel koji sam dobio sa fritz boxom ima na priključku malo izmještene žice, ne idu po redu (plavo-bijeli, narančasto-bijeli), nego. npr u sredini (plavi-bijelonarančasti...), pa sam po tome napravio moj kabel i sve je proradilo.
Znam da mi je jedan tehničar pričao, da kabel koji ide prema mom naselju je presječen više puta, pa to može biti uzrok smetnjama.