View Single Post
Staro 29.05.2019., 10:31   #3833
N.N.
Visok, crn, obdaren ;)
Moj komp

N.N.'s Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Kupljeno

Jučer sam uzeo sestri ovaj laptop:
HP 15-db0041nm 5SY85EA, 15.6" 1920x1080, AMD Ryzen 5 2500U, 256GB SSD, 4GB RAM, AMD Radeon Vega 8, Free DOS

Bila je dvojba između njega i ovoga:
LENOVO IdeaPad 330S 81FB0084SC / Ryzen 3 2200U, 8GB, 256GB SSD, Radeon RX Vega 3, 15,6" IPS FHD, DOS

Kupljeno u Linksu za 3.199 + smo uzeli produženo jamstvo s 36 na 60 mjeseci za dodatnih 150kn.

Prvi dojmovi
Presudio je Ryzen 5 i zato smo kupili HP iako nakon par sati korištenja HP-a i kratkog pregleda Lenova u trgovini, Lenovo ima sljedeće prednosti:
- bolja izrada
- poklopac monitora je izrađen od aluminija ili neke druge metalne legure i ostavlja dojam daleko skupljeg laptopa. Prilikom izvlačenja/uvlačenja monitora, poklopac djeluje vrlo robusno i ne savija se poput HP-ovog koji je izrađen od plastike pa se prilikom otvaranja/zatvaranja pomalo savija ili vam ostavlja onaj osjećaš kao da ćete ga potrgati.
- malo bolja tipkovnica - možda subjektivan osjećaj jer su tu negdje
- bolji touchpad - inače ga ne koristim i nikad se nisam navikao na touchpad, ali tipke na HP-ovom touchpadu su dosta tvrde pa ih moram poprilično stisnuti da bi uhvatio klik
- 8GB RAMA
- zasigurno bolji ekran
- USB type C ako je ovo kome bitno (punjenje mobitela i sl.)

HP
Bolji od Lenova prema specifikacijama CPU-a i GPU-a, ali nakon par sati korištenja, to mi pada u drugi plan. Prvenstveno je za to zaslužan touchpad i ekran koji su me malo razočarali (svejstan sam cjenovnog ranga u kojem je ovaj laptop). Kao što sam spomenuo, iako ne koristim touchpad, poprilično su tvrde tipke i teško mi se bilo naviknuti na njih.
Ekran je po mom skromnom mišljenju komponenta na kojoj se najviše osjeti kompenzacija za Ryzen 5. Prvo sam pomislio kako nisu instalirani driveri, pa sam stavio najnovije... onda sam mislio da je nešto do postavki ekrana, ali na kraju sam odustao i shvatio da je to vjerojatno tako.
Na bijeloj/svjetlijoj podlozi mi se čini kao da se vide sive mrlje/točkice/nakupine dok se na slikama koji prikazuju gradijent boja i gdje očekujete one "smooth" prijelaze, ti prijelazi jednostavno nisu glatki već izgledaju pomalo pixelizirano, odnosno stepenasto.

Nakon noći provedene na instalaciji programa, sada mi je malo žao što nisam uzeo Lenova. Je nešto slabiji, ali bolja izrada, više RAM-a i bolji ekran su nešto uz što bi to vrlo brzo zaboravio. Pogotovo zato jer sestra nije zahtjevan korisnik koji će iskoristiti tu razliku u CPU-u, a bolji ekran i bolja izrada su nešto s čime je čovjek svakodnevno u kontaktu.

Toliko od mene. Hvala svima na savjetima i sugestijama.

Navy Seals

Zadnje izmijenjeno od: N.N.. 29.05.2019. u 10:50. Razlog: Dodatak
N.N. je offline   Reply With Quote