View Single Post
Staro 26.05.2019., 00:27   #11859
Dr. Faustus

Dr. Faustus's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Citiraj:
Autor LAcy Pregled postova
Svesti Dune na spice je prilicno... pojednostavljenje.

Prva knjiga je smjestena negdje u sredinu radnje, puno toga se dogodilo prije (dominacija strojeva, pobjeda nad strojevima, zabrana bilo kakvog AI, pa cak i kompjutora nakon toga, izbjeglistvo potlacenih Zensunni na Arrakis koji postaju Fremeni, otkrivanje zacina, osnivanje reda Bene Gesserit koji stoljetnim genetskim inženjeringom (parenjem) pokusavaju napraviti Kwisatz Haderach, zbog zabrane kompjutora, razvijaju mentate, pa onda i navigatore...) Zacin ne savija svemir, navigatori samo pod djelovanjem zacina mogu podici svijest dovoljno da izracunaju gdje skociti a da ne zavrise u sred zvijezde ili crne rupe.

Nakon prve knjige, puno toga se dogodilo poslije. Nastavci pokazuju da samo mijenja stalna jest. Jedan prorok/vodja/whatever napravi oslobodjenje od jednog rezima da bi par godina, desetljeca ili tisutljeca kasnije taj rezim pao u dekadenciju i mora se osloboditi od njega. I tako u krug.

Pisao sam o početnoj Herbertovoj motivaciji. Nije mi bio cilj opisivati Dune univerzum koji je Frank stvarao kroz 20 godina pisanja.
Herbert je nakon uspjeha prve novele proširio univerzum novim idejama (npr. kritika religijskog fanatizma), a malo je posudio i od Asimova (Foundation serijal).
Franku su također psihodelične droge, hipi kultura i Heideggerove filozofske ideje bile motivacija za novelu The Santaroga Barrier.
Und in des Schiffbruchs Knirschen
nicht zu zagen.
Dr. Faustus je offline   Reply With Quote